Ugrás a tartalomra

Tisztelni az eredeti tervet és a tervezőt

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. május 27. hétfő 11:58
Tervezői munkásságát szakmai alázattal és hivatástudattal végzi, az építészeti elgondolások és a megrendelői igények egyensúlyát is igyekszik megteremteni. Fontos számára az értékmegőrzés a mai kor építészeti felfogásában. Eperjesi Szabolcs építészetben elért eredményei, a várost gazdagító munkássága révén idén Miskolc Város Építészeti Alkotói díját kapja.
Fotó: Végh Csaba

Eperjesi Szabolcs általános és középiskolai tanulmányai után a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán, majd a Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett okleveles építészmérnöki tervezői képzettséget. Első munkahelye Békéscsabán volt, ahol építésvezetőként helyezkedett el. Ezt követően Miskolcon kezdett el dolgozni technikusként, majd telepítésvezetőként, később az Aqualpol 3000 Épületszigetelő Kft. műszaki igazgatója lett. Az épülettervezés területén saját vállalkozást hozott létre.

Jelenleg a Neo Építészműhely Mérnökiroda Kft. társtulajdonosa, irodavezetője. Nevéhez fűződik több miskolci és más városok oktatási és közintézményeinek, templomainak felújítása, átépítése, épületszigetelésének kivitelezése. Miskolc-Görömbölyön a közösségi ház bővítésének tervezése, a római katolikus templom új tetőszerkezetének tervezése, a református parókia, a Marsalkó pincekápolna és a zarándok menedékház terveit is ő készítette.

2012-ben a Miskolc-belvárosi Nagyboldogasszony Görögkatolikus Székesegyház állagmegóvási és arculati tervére kapott felkérést Eperjesi Szabolcs és Kiss Attila. A tervezők munkáját az alkotói alázat, a minőség és a kreativitás jellemezte. „Alázat az eredeti tervezők iránt, mindazt megtartani, ami érték és úgy kiegészíteni, hogy egy még értékesebb dolgot hozzunk létre. Minőség a mai kor igényeinek megfelelő anyagok használatában és kreativitás a homlokzati arányok megtalálásában” – részletezi.

A 2010. évi árvíz okozta károkkal sújtott települések újjáépítéséhez nyújtott tervezői segítséget. A Magyar Építész Kamara a helyszínelési, a felmérési, a szakértői, a helyreállítási munkákban való önzetlen részvételéért és segítségéért köszönetét fejezte ki a tervezőnek. 

Eperjesi Szabolcs aktívan szerepet vállal az építész szakmai közösség építésében és a helytörténeti témák közösségi megismertetésében. – Azért fontos a közösség, mert az egyén önmagában törékeny, közösségben azonban erős. Mint elmondta: ezért is tevékeny tagja több közösségnek a mai napig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!