Ugrás a tartalomra

Újabb elismerés A kívánságnak

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. január 25. kedd 11:20
Emlékdíjjal ismerik el „A kívánság” jótékonysági szervezet ötletgazdájának, alapítójának tevékenységét. Zaveczki Tibor kis csapatával három éve váltja valóra Miskolcról az ország nehézsorsú vagy beteg gyermekeinek kívánságait – legyen szó a kedvenc zenekarral való találkozásról, vagy lakásfelújításról.

A bajai Gergely Alexandra (Szasz) még nem volt 16 éves, amikor elkezdett fájni a lába, ám csak hónapokkal később – sajnos már későn – derült ki, hogy egy ritka és agresszív daganatos betegség, a Ewing-sarcoma támadta meg a szervezetét. A bátor, fiatal kislány felvette a harcot a halálos kórral, leküzdeni azonban nem tudta. A szülei alapítványt hoztak létre az emlékére 2007-ben, hogy támogatni tudják a hasonló sorsú gyermekeket. Azóta több mint hatvan Ewing-sarcomás beteg gyermeknek tudtak segíteni. Szintén Alexandra emlékére hozták létre azt az elismerést, amit most Zaveczki Tibor is megkapott. Összesen tizenhét ilyen Emlékdíjat osztanak ki (ennyi évesen hunyt el Alexandra), Tibor a tizenötödik díjazott.

A Gergely Alexandra Emlékdíj Alapítvány idei elismerését A kívánság ötletgazdája, alapítója nyerte el. Zaveczki Tibor – állandó segítőivel, Zima Nikolettával és Szücs Viviennel – olyan kéréseket teljesít, amelyek a gyermekek és családjaik számára anyagi vagy egyéb okok miatt elérhetetlenek. Gyakran úgy segítenek, hogy egyúttal a családok életkörülményein is javítani tudnak kreatív ötleteikkel. Mindezt önkéntesen, gyakran barátaikat, ismerőseiket is bevonva egy-egy kívánság teljesítésébe. Jótéteményeik többségéről videót is készítenek, amiket időről időre megosztanak Facebook-oldalukon. A rendkívül népszerű felvételeknek köszönhetően sok ezer embernek szereznek örömet, miközben példát mutatnak szeretetből, emberségből.

– Tevékenységünkkel szeretnénk példát mutatni: mi munka mellett, önként, saját erőből, kapcsolataink felhasználásával igyekszünk élményeket szerezni a gyerekeknek, amivel gyakran a család életébe is pozitívan avatkozunk be. Szeretnénk, ha mások is gondolkoznának azon, mivel, hogyan tudják támogatni az elesetteket. Akár csak annyival is például, hogy bevásárlásnál gondolunk a bolt előtt fagyoskodó hajléktalanra – mutat rá Zaveczki Tibor.

Ezt a fajta társadalmi felelősségvállalást értékelte az alapítvány is, ami a díjjal a hétköznapi, de példaértékű tevékenységet végző embereket szeretné elismerni.

– Őszintén szólva nagyon meglepődtem, amikor megkerestek. Én nem pályáztam, és nem is tudtam róla, hogy valaki jelölt volna. Aztán az alapítvány elnökétől, Gergelyné Tóth Évától megtudtam, hogy nem is először hívták fel rám a figyelmüket. Ez az egész nagyon megtisztelő, hiszen olyan kiváló emberek közé kerülök így, mint mások mellett Horváth József biológus, rákkutató, Nagy Bendegúz Lóránd, kerekes székes világjáró, építészmérnök, fotós, emberi jogi aktivista, vagy éppen Mannheim Viktória, az „Ecsetre fel a Gyermekekért” önkéntes kampány elindítója és vezetője. És arra is büszke vagyok, hogy miskolciként vehetem át a díjat, ami talán a városról is egy pozitív üzenet – fogalmaz.

A kívánság csapata évente négy-öt akciót tud leszervezni, ezek ugyanis gyakran több hónapot vesznek igénybe. A legemlékezetesebb pillanatok közé sorolja Tibor azt a kerekesszékes kisfiút, aki kedvenc zenekarával, a Tankcsapdával szeretett volna találkozni, vagy Marika néni esetét, akinek az egyetlen kívánsága az volt, hogy elvihesse strandolni az unokáit, akiket szinte születésük óta nevel, mert a szülők lemondtak róluk. Az idős asszony még sosem hagyta el több napra az otthonát, a kisunokák pedig sosem voltak még a Balatonon. Tiborék csavartak egyet a történeten, hiszen amikor Marika néniék hazaértek a nyaralásból, egy új otthonban találták magukat: A kívánság elintézte, hogy a tudtuk nélkül, titokban felújítsák a házukat.

– Maradandó élményeket szeretnénk szerezni a gyakran nagyon nehéz körülmények között élő, vagy beteg, fogyatékkal élő gyermekeknek, mert hisszük, hogy ezek a pillanatok egész életükben elkísérők őket, és erőt adnak számukra – hangsúlyozza Tibor. – Lelkileg azért megviselnek minket ezek a történetek, de fel is töltődünk, újabb energiákat nyerünk, hogy folytassuk ezt a „munkát”. Erőt ad, hogy valakinek meg tudjuk változtatni az életét. Ennél csodálatosabb dolog talán nincs is. Úgy gondolom, mi, emberek is képesek vagyunk kisebb csodákra – csak az kell, hogy összefogjunk.

A Hétköznapi hős, valamint a Jószolgálat díj után tehát ebben az évben a Gergely Alexandra emlékdíjat veheti át A kívánság alapítója. A díjátadót várhatóan március 27-én tartják, a szervezők szeretnék Miskolcon megrendezni az eseményt.

További hírek

Olvasnivaló