Ugrás a tartalomra

Újabb érdekességek Miskolc zeneirodalmából

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 01. kedd 10:38
Egy tizenhat alkalmas előadás-sorozatot szervezett a Színészmúzeum fennállásának huszonötödik évfordulójára, Páholy 25 címmel. A harmadik program délután 5 órától lesz a Déryné utca 3. szám alatt, a Thália-házban.
Fotó: Baranczó Benedek

Az előadások a korszak művelődés-, és művészettörténeti világába kalauzolják az érdeklődőket, kiemelve és előtérbe helyezve a miskolci vonatkozásokat. Mindegyik tematikához több előadás kapcsolódik: Vámosi Katalin művészettörténész a társasági élet színtereibe, a szalonok, kaszinók világába vezeti a hallgatóságot, Békési Gábor irodalomtörténész a XIX. század miskolci kötődésű íróit veszi számba, Mikita Gábor színháztörténész többek között a század új műfajának, az operettnek a meghonosítóiról mesél Flach Antal zenetörténész pedig Hangászok Miskolc romantikus zenetörténetéből címmel tart előadássorozatot.

A programok a zene világával kezdődtek. Flach Antal elmondta, a zeneművekre könyvtárakban, múzeumokban és magángyűjteményekben talál rá. – Sokan tudják, hogy kutató is vagyok. Előfordult már, hogy egy olyan hagyatékot adtak át nekem, ami zenetörténeti, de még helytörténeti szempontból is nagyon értékes – mondta. 

Első előadását Fáy Antalról tartotta, a hallgatók megtudhatták, hogy az egyik legjelesebb miskolci muzsikusnak teljesen más elképzelése volt a Szózat mind a mai napig használt megzenésítéséről. – Szerinte minden egyes versszakhoz más hangulatú zene való. Fáy Antalról azt is kell tudni, hogy lánya, Gizella Reményi Edének lett a felesége. Az esküvőn a násznagy pedig Liszt Ferenc volt, aki rácsodálkozott Fáyra, aki uralta a zongorát, hatalmas akkordtömböket tudott megszólaltatni rajta, szóló zongoraművei rendkívül komplikáltak. Egy kritikában azt írták róla, hogy ha tehetné, az összes billentyűt lenyomná – mondta.

Második előadásán Reményi Edéről Flach Antal elmondta, beutazta az egész világot. – Az USA-ban többször volt, de járt Mexikóban és talán Ausztráliában is. Törökországban a szultánnak játszott, aki rajongott a Rákóczi indulóért, ezt háromszor is elő kellett adnia. Egyiptomban pedig a Kheopsz-piramis tetején hegedült egy kollégájával – mondta a zenetörténész, aki hozzátette, Reményi úgy halt meg, ahogy élt: egy hangversenye végén esett össze, hegedűjével a kezében.

Az előadás-sorozat negyedik alkalmával is Flach Antallal találkozhat a közönség, június 8-án, kedden a Thália-házban, ahol újabb érdekességekre derül fény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!