Ugrás a tartalomra

Újabb munkahely megváltozott munkaképességűeknek

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. augusztus 16. hétfő 17:16
A megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásával a munkaerőpiac rejtett tartalékjait lehet kiaknázni. Ennek az elvnek a jegyében nyitotta meg a dolgozók igényeihez alakított call centerét hétfőn Miskolcon a Prohuman Magyarország.
Fotók: Juhász Ákos

Sokan félreértik a megváltozott munkaképességű dolgozó kategóriáját és nem tudják, hogy olyan polgártársaink tartoznak bele, akiknek a testi vagy mentális sérülése nem feltétlenül zárja ki, hogy az illető teljes értékű munkát végezzen. A munkaadók egyre inkább felismerik a gazdasági és a szociális előnyeit a foglalkoztatásuknak; ezt a folyamatot csak felgyorsítják a különböző állami támogatások.

A Prohuman Magyarország „esélyteremtő” call centerének megnyitását is ezen előnyök dominálták. Ignácz Béla, a cég ügyvezető igazgatója családi és baráti példákon keresztül is megtapasztalta, mennyire fontos a stabil munkahely a megváltozott munkaképességű emberek számára: javítja a többségi társadalom elfogadását irányukba, emellett az önbecsülésükön is javít.

Az ügyvezető igazgató néhány példát is megemlített arra, hogyan alakították a munkakörülményeket a speciális igényekhez: egyebek mellett állítható magasságú asztalok, láb- és deréktámaszok, illetve hangszigetelő falak segítik 30 ember munkakezdését a mai nappal. Ez a szám a jövőben 50-re fog emelkedni.

Veres Pál polgármester a megnyitón elmondta, hogy az önkormányzat számára nagyon fontos az esélyegyenlőség, amit igyekeznek támogatni. Hozzátette, hogy a ProHuman hozzájárult ehhez a most létrehozott munkahelyekkel, amelyek a megbecsülést, a közösségbe tartozás érzését és a támogatói légkört biztosítják.

Magyarország kormánya különböző kedvezményekkel támogatja a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatását. Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára ezen intézkedések említése mellett arra a fontos tényre hívta fel a figyelmet, hogy egy, a piaci versenyben erőteljesen érdekelt cég gazdasági és szolidaritási érvek figyelembevétele mellett döntött nem csupán a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, hanem a számukra megfelelő munkakörülmények kialakítása mellett is. Azért tettek így, mert racionális döntések alapján arra jutottak, hogy megéri nekik

Egyre több megváltozott munkaképességű személy tud csatlakozni a munkavilágába, ami ma Magyarországon nagyjából 150 000 ember számára biztosít jövedelmet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!