Ugrás a tartalomra

Cigánddal ünnepelt a megye

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 14. csütörtök 15:11
Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából szerdán Cigándon tartott ünnepi, közös közgyűlést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Cigánd önkormányzata. Az ünnepi szónok Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője volt.

Az ünnepi program Kossuth Lajos mellszobrának a megkoszorúzásával kezdődött. A megyei önkormányzat nevében Török Dezső, a közgyűlés elnöke, Bánné Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke és Kovács János megyei főjegyző rótta le kegyeletét – olvasható a megyei önkormányzat honlapján.

Forrás: baz.hu

Ezt követően lovasok felvezetésével vonultak át a megemlékezők a Nagy Dezső Művelődési Házba. Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere köszöntőjében kiemelte: fontos a település számára, hogy bemutatkozhatnak, megmutathatják értékeiket, az elmúlt évek fejlesztéseit – egyben az alkalmat megragadva segítséget kért a Cigánd-Sárospatak út felújítása érdekében.

„A szabadságnak egyetlenegy hófehér útja van, és érte mégis piros úton járnak” – idézte megnyitó beszédében Reményik Sándor szavait Török Dezső. A megyei közgyűlés elnöke ezzel illusztrálta az 1848-49-es eseményeket, amikor a patyolattiszta lelkületű ifjúság és a pesti polgárok egy nap alatt, vértelen forradalommal megdöntötték az abszolutizmust, eltörölték a cenzúrát, majd az Országgyűlés törvénybe foglalta a nemzeti függetlenséget és polgári átalakulást deklaráló pontokat. Megalakult az első felelős magyar kormány, amelyben helyet kapott a zempléni Kossuth Lajos és a borsodi Szemere Bertalan. A hófehér út után azonban jött a vérrel öntözött piros, amikor a Habsburg támadás miatt hadba szállt az ország, legyőzték Európa egyik legjobb hadseregét, de az orosz túlerő leverte a szabadságharcot.

– Ez is jelzi, hogy szükségünk van határon túli barátokra, mint például a lengyel nemzet, akikre ’48-ban és ma is számíthatunk – hangoztatta, hozzátéve: „manapság szerencsére nem fegyverrel a kézben, csupán a politika síkján kell megvédenünk nemzeti és közös, európai értékeinket, amelyből nem engedünk, mint a 48-as hősök sem tették”- zárta beszédét Török Dezső.

Hörcsik Richárd kiemelte, hogy mi, magyarok mindig is tisztában voltunk azzal, hogy a szabadságnak ára van, azért tenni kell, mert ez a nehezen kivívott szabadság csak a miénk.

– Ünnepeink nemcsak megállásra, az élet nagy kérdéseinek átgondolására kényszerítenek rá minket; úgy vélem, rendet teremtenek, és irányt is mutatnak a számunkra – hangoztatta az országgyűlési képviselő. – Ma is fel kell venni a harcot Magyarország nemzeti szuverenitásáért. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mi dönthetünk, mit akarunk: szabadságot, függetlenséget, vagy hogy Bécs és Moszkva után most Brüsszelből mondják meg, miben higgyünk, mit cselekedjünk, hogyan és kikkel éljünk.

Programok

-
Avasi református templom