Ugrás a tartalomra

Málnás bomba bazsalikommal – ez az idei országtorta

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 15. csütörtök 21:14
Többféle málnás textúra, roppanós réteg, bazsalikomos ganache. Modern és egyszerre retro a Boldogasszony csipkéje, Magyarország tortája. 2019-ben a dunaföldvári Tóth Norbert cukrászmester remekét kóstolhatják az államalapítás ünnepén az édesszájúak. Miskolcon is készülnek már a tortacsodák.

Kristálycukor, invertcukor, fehér csokoládé, málnapüré, vaj, egész tojás, citromhéj és ropogós ostya. Ezek az ország idei tortájának legfőbb alapanyagai. Egyszerűnek tűnik, mégis az egyik legösszetettebb torta az idei választott. Ráadásul egy zöldfűszernövényként sikeres karriert befutó összetevő is van a süteményben. Különlegessége ugyanis a frissen szedett bazsalikom, ami a cukrásziparban egészen újdonságnak számít Horváth Zsolt cukrászmester szerint.

A bazsalikom új területen, az édességiparban is bizonyít Tóth Norbert tortájának köszönhetően. A Boldogasszony csipkéjében viszont más különlegesség is van. - Amikor a piskóta le van kenve, ez egy ropogós réteg lesz, így nem benne van a krémben a ropogós réteg, hanem alul lesz, és ez lesz megkenve még málnazselével. Így épül fel a torta tehát a megszokottaktól eltérően. Tavaly, tavalyelőtt a ropogós réteg mindig a torta közepében volt található - magyarázta a Kisgergely Cukrászda szakembere.

A Boldogasszony csipkéje igazi málnabomba. A gyümölcs többek között por, krém és lekvár formájában is jelen van benne. Minden rétegben megmutatja magát. Retro hangulatot a torta tetején lévő formák segítségével kap az egyébként letisztult, modern hangulatú torta.

Horváth Zsolt szerint nagyon nehéz elkészííteni. - Hétféle főzési folyamatból áll össze és egy sütésiből. Körülbelül 8-9 órát vesz igénybe, mivel a krémeknek hűlni kell, addig nem lehet őket felhasználni.

A cukrászmester szerint az ízek nagyon harmonikusak, jól sikerült tortának véli az idei győztest. Ezúttal 31 torta közül választotta ki a zsűri az ország tortáját. A dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása lett a befutó. Tóth Norbert Boldogasszony csipkéjét már elkezdték sütni az államalapítás ünnepére. A miskolci cukrászdában háromezer-háromszáz szelettel és száz tortával készülnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!