Ugrás a tartalomra

Továbbra sem engedik el a vendéglátósok kezét

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 27. kedd 17:59
Felére csökkentené a miskolci vendéglátóhelyek bérleti díját és jövő év végéig elengedné az éttermek, büfék, valamint a taxisok közterület-használati díját a miskolci Fidesz. Erre tesznek javaslatot a csütörtöki közgyűlésen. Hogy a város költségvetésében ez mekkora kiesést jelentene, azt nem tudják megmondani, ahogy arra is kitérő választ adtak, miből lehetne fedezni a többszáz vállalkozást érintő döntést. A várost vezető frakció reagálásában leszögezte: ahogy a járványhelyzet első szakaszában, úgy – ha szükséges, akkor – most is megadják a kedvezményeket.

Sürgősségi indítványt nyújtott be kedden a Fidesz a csütörtöki közgyűlésre – jelentette be sajtótájékoztatón a párt miskolci frakciójának vezetője. Nagy Ákos úgy fogalmazott: az előterjesztéssel „valódi segítséget” szeretnének nyújtani több száz vállalkozónak, áttételesen több ezer miskolcinak.

Részletezte: azt javasolják, hogy az önkormányzat 2021. december 31-éig engedje el az éttermek teraszai, kiülős helyei után fizetett közterület-használati díjat, a taxisok esetében pedig a droszt-használati díjat. A vendéglátósok esetében továbbá felére csökkentenék az önkormányzati ingatlanok bérleti díjat.

– A javaslat a vállalkozások életben tartását segítené, így a jövőben is városunkban működhetnek, itt fizetnek adót – tette hozzá a frakcióvezető, aki elmondta azt is, a kormány „számtalan intézkedést hozott” a járvány miatt leginkább sújtott vendéglátóipari vállalkozások megmentésére.

Nagy Ákos frakcióvezető (középen): „valódi segítséget” szeretnénk nyújtani. Fotó: Végh Csaba

Felvetettük: az egyébként is takarékos költségvetésben véleménye szerint találni-e erre fedezetet. Nagy Ákos erre úgy reagált: „a lehetőségeket a város vezetésének kell feltárnia, nem nekünk”.

Soós Attila fideszes önkormányzati képviselő azzal érvelt, hogy tavasszal is volt rá példa, hogy üzlettulajdonosok részben mentesültek bérletidíjfizetés alól. Ha azonban nincs bevétel, akkor bérleti díjat sem tudnak fizetni.

Megkérdeztük a várost vezető frakció vezetőjét is a kérdésben. Simon Gábor emlékeztetett, Miskolctól „milliárdokat vesz el a kormányzat”. Most éppen a közösségi közlekedésnél látjuk ezt. A miskolci politikusaik ugyanakkor azt szeretnék, hogy az önkormányzat költsön többet – a kevesebb bevételeiből. De arról sem szabad megfeledkezni – folytatta –, hogy az előző városvezetés tetemes tartozást, kifizetetlen számlákat hagyott hátra a Miskolc Holding felé.

Simon Gábor frakcióvezető a közgyűlésben: a belvárosi kereskedőknek mi adtunk bérletidíj-kedvezményt a járványhelyzet miatt. Fotó: Végh Csaba

– Számunkra az elsődleges feladat a város működőképességének fenntartása – hangsúlyozta a Velünk a Város frakció vezetője. – A miskolci vállalkozások támogatása a frakciónk számára rendkívül fontos. A belvárosi kereskedőknek mi adtunk bérletidíj-kedvezményt a járványhelyzet miatt. Arra is emlékeztetnék, hogy a közterülethasználatot is ingyenessé tettük. Ha ez szükségessé válik, ahogy korábban, úgy a jövőben is meg fogjuk ezt lépni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!