Ugrás a tartalomra

Augusztus 20. – Hortai Rita gyermekorvos vehette át idén a Rákóczi-láncot

M-Kiss Judit/Kujan István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 19. szerda 17:19
A díjazottról minden évben a megyei közgyűlés dönt. Szerdai ünnepi ülésükön a megyei értékdíjakat is átadták. Az államalapítás közelgő ünnepe alkalmából Bánné Gál Boglárka elnök arról szólt, hogy István király nemcsak magyar, hanem európai léptékben mérve is kiemelkedő történelmi személyiség volt.

Államalapító Szent István király tiszteletére ünnepi közgyűlést tartott szerdán a megyei önkormányzat. Sokéves hagyomány már ez, így köszöntik a térségben élőket, és tisztelegnek a kitüntetettek előtt.

A Díszteremben Bánné Gál Boglárka arról beszélt, hogy István király sorsfordító időben került hatalomra. Világos volt számára, hogy a régi módon, pogányként, kalandozva nem lehet tovább élni, mert csak idő kérdése, hogy mikor morzsolódik fel a magyarság az állandó hadakozásban. A megyei közgyűlés elnöke szólt arról is, hogy ez az örökség alapjaiban határozza meg a magyarság jelenét, de a jövőjét is.

Csöbör Katalin országgyűlés képviselő ünnepi beszédében kiemelte, „apostoli királyunk vallási térítő és egyben államalkotó volt”, aki a magyar államot fegyverrel és sok véráldozattal hozta létre ezer évvel ezelőtt.

– Mi, magyarok augusztus 20-án a szent istváni államalapítást ünnepeljük. Azt, hogy a király a kereszténység felvételével megmentette a magyarságot és a magyar államot azzal, hogy csatlakoztatta az akkor keresztény Európához.

„Hazánk és nyelvünk isteni ajándék, amelynek a megőrzése az egész életünkön át tartó kötelességünk. A haza pedig a magyar emberek élni akarása, hite és nyelve, valamint gondolkodása. Óvjuk hát a magyar nyelvet és kultúrát, a keresztény hitet, és az egész világban élő magyarok életerejét” – zárta ünnepi beszédét a politikus.

Az ünnepi közgyűlésen – amelyen a Reményi Ede Vonósnégyes működött közre – átadták a Rákóczi-láncot, amit olyan kiemelkedő életutat befutó személyek kaphatnak meg, akik magas színvonalon teljesítenek a munkájukban, és már hosszú ideje a megye lakosságát szolgálják. A díjat idén Hortai Rita érdemelte ki. A sajóládi gyermekorvos több mint 30 éve praktizál. A gyermekgyógyászat mellett az irodalom, a versek töltenek be fontos szerepet az életében – árulta el a díjazott, akinek legfőbb célja, hogy példát mutasson.

Átadták a megyei önkormányzat „Kincseink” nevű értékdíjait is. Ezt az elismerést a többi közt az egészség és életmód, természeti környezet, valamint kulturális örökség kategóriákban adták át.

Mocsári László képgalériája

A díjazottak:

VI. Kincseink - Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége értékdíj:

Kulturális örökség kategória: Tokaji Írótábor - Demján Szabolcs
Természeti környezet kategória: Sárospataki Iskolakert - Egeresi Gábor református lelkész, kollégiumi titkár
Agrár- és élelmiszer-gazdaság kategória: Molnárkalács borsodnádasdi hagyománya - Kormos Krisztián polgármester
Épített környezet kategória: Miskolci Nemzeti Színház - Pónus Katalin gazdasági vezető
Egészség és életmód kategória: Szabó György
Kulturális örökség kategória: Bazilika Minor-Sárospataki Bazilika - Bereczkei Miklós apát, plébános

Különdíj: CineFest-Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - Bíró Tibor fesztiváligazgató, valamint Máriássy Kúria

Kossuth Zsuzsanna Díj: Kovácsné Török Andrea

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Példakép Díja: Hojnyák Dávid

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Civil Közösségeiért Díj: Újkazinci Baráti Kör, Habina Lajosné

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Lévay József Díja: Tóthné Pekár Ágnes

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Rákóczi-lánc kitüntetés: Hortai Rita.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!