Ugrás a tartalomra

„El kell kerülni, hogy Miskolc gócponttá váljon”

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 26. vasárnap 11:40
– ezt szolgálják az önkormányzati intézkedések, szigorítások – hangsúlyozza Alföldi Attila közbiztonsági referens. Akár szankcionálhatják is majd, ha valaki nem visel maszkot a közösségi közlekedésben. Sok múlik a miskolciak magatartásán, felelősségvállalásán, mondja a szakember.

Bármennyire is szeretnénk, a járványhelyzet egy jó ideig nem fog megszűnni, több hulláma lesz – mondja a miskolci önkormányzat közbiztonsági referense. Alföldi Attila hozzáteszi: az oltóanyag kifejlesztése akár másfél-2 évig is eltarthat. Addig, hogy elviselhető szinten tudják tartani a járvány okozta helyzetet, hol szigorítaniuk kell a korlátozásokon, hol engedhetnek azokon.

Fotó: Juhász Ákos

– Továbbra is az a legfontosabb, hogy kerüljük az egyének közötti kontaktust. A kormányzati és önkormányzati korlátozások, a járvány elleni védekezési stratégia is ezt szolgálja. Minden intézkedés arra irányul, hogy igyekezzünk minél inkább elszigetelten élni, még ha nehéz is, a korábbi megszokott életünkön változtatni, legyen szó bevásárlásról, vagy baráti találkozókról – hangsúlyozza a szakember.

A mostani járvány nagyon új volt mindenki számára – magyarázza –, a kezdeti félelem otthon tartotta az embereket, bizonyos szokások kialakultak (kézfertőtlenítés, maszkhasználat, otthonmaradás), de egy bő hét után azt lehetett tapasztalni, hogy a félelemérzet megszűnt, vagy legalábbis tompult. A szabadság- és társasági élet iránti vágy pedig felerősödött. – Azt láttuk, hogy elkezdték keresni a kiskapukat az emberek. Nem érzékelték a veszélyt, ami azonban kedvez a járvány terjedésének – emeli ki.

Fotó: Végh Csaba

A miskolci önkormányzat tehát szigorított húsvét közeledtével: a frekventált helyeken lezárták a parkolókat, az önkormányzati rendészek nagyobb fegyelemre intettek közterületen csoportosulókat. Kormányzati rendelkezés volt továbbá, hogy a veszélyeztetett korosztály tagjai, a 70 év felettiek 9-12 óra között vásárolhatnak a boltokban, gyógyszertárakban.

Elsők között tette kötelezővé aztán a maszk, sál, kendő használatát a közösségi közlekedési járműveken a miskolci önkormányzat. – Ez egy szolgáltatás, amit ha valaki igénybe vesz, ennek eleget kell tennie. Ugyanúgy, mint a jegyvásárlás, megszokott dologgá kell, hogy váljon – hangsúlyozza a közbiztonsági referens, hozzátéve: az új szabályozás betartását a közösségi közlekedési eszközökön az MVK Zrt. ellenőrei segítik, ellenőrzik, illetve felhívják a figyelmet az intézkedés fontosságára. Az ellenőrök egyelőre nem szankcionálják a maszk hiányát, de a közlekedési vállalathoz érkező negatív visszajelzések esetén, a későbbiekben szigorodhatnak a szabályok. Akár azzal is, hogy nem utazhat a járművön az, aki nem visel maszkot.

Az európai mintákat követve a csoportosulások megakadályozásában is lehet még szigorítani – állapítja meg a közbiztonsági referens. Mint mondja, a már bevezetett intézkedések még mindig nem olyan erősek. Ez annak is köszönhető, hogy a miskolciak egészen fegyelmezettek voltak eddig ezen a téren.

– Ha valóban mindenki komolyan veszi a maszkok használatát, és hogy maradjunk otthon, akkor nem kell szigorítanunk, szankcionálnunk. Akkor megakadályozhatjuk, hogy Miskolc gócponttá váljon. Azt hiszem, meg lehet érteni, hogy ez alapvető érdekünk – hangsúlyozza Alföldi Attila.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!