Ugrás a tartalomra

Erről van szó az energetikai beruházásokkal kapcsolatban - frissített!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 28. csütörtök 13:46
A körforgásos gazdaságra való átállás és a zöld átállás nem lehet sikeres zöld innováció nélkül – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán, a Közös ügyünk a zöldenergia címmel rendezett sajtótájékoztatón. Portálunk Varga Andrea alpolgármestert is megkérdezte.
Fotó: Mocsári László

március 28. 13:30

A határidő lejárta után egy kicsivel ugyan, de megérkezett Barta Gábor fideszes önkormányzati képviselő válasza, melyet kérésére változtatás nélkül alább közöljük. 

Tisztelt Szerkesztő Asszony!

A 03.27-i sajtótájékoztatón feltett kérdéseire választ Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának a témáért felelős szervezeteitől kaphat.

Önkormányzati képviselőként sem a pályázat előkészítésében, sem tervezésében, legkevésbé kivitelezésében és műszaki ellenőrzésében nem vettem részt, mivel az nem tartozik egy önkormányzati képviselő feladatai közé.

Kérem válaszom elfogadását és szó szerinti közlését.

Tisztelettel Barta Gábor önkormányzati képviselő

március 27. 16:25

A zöld átállás jelenti a legnagyobb kihívást manapság Európa, így hazánk számára is – mondta Raisz Anikó az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdai miskolci sajtótájékoztatóján, amit azzal kapcsolatban hirdettek meg, hogy a kormány két héttel ezelőtt indította útjára a zöld konzultációt. 

Az államtitkár elmondta, hogy a fenntartható és a versenyképes gazdaság működtetéséhez elengedhetetlen a zöld energia megtermelése és tárolása. Meglátása szerint a zöld átállás nem lehet sikeres zöld innováció és előre gondolkodás nélkül, amely gazdasági előnnyé fordítható. Kiemelte: a kormány célja az, hogy olyan környezetet alakítson ki hazánkban, amelyben maximálisan ki lehet használni az ország ilyen típusú lehetőségeit. 

A zöld innováció abban a tekintetben is létfontosságú – mutatott rá az államtitkár –, hogy a mindennapi és ipari újítások segítségével megtalálhatóvá válnak a környezetvédelem szempontjából fontos megoldások. 

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az országban az elmúlt években 300 ezer hektárnyi területet állított helyre a kormány.

A sajtótájékoztató helyszínéről jól látható volt a Bogáncs utcai napelempark, amely egy transzformátor meghibásodása miatt jelenleg nem szolgáltat energiát. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseket tettük fel Barta Gábor önkormányzati képviselőnek, aki időt kért válaszainak megfogalmazására. Amint levele megérkezik, frissítjük cikkünket. 

Kérdéseink:

1.Az önkormányzat 100% támogatási intenzitással, vissza nem térítendő támogatásra pályázott a napelempark esetében, összesen 770 millió forint összegre. Időközben a támogató visszakövetelt 40% támogatást, ami 308 millió forint kiadást jelentett az önkormányzatnak, mivel nem volt megfelelően előkészítve a 2018-ban benyújtott pályázat. Miért?
2. Miért indított a közbeszerzési hatóság szabálytalansági eljárást a 2018-ban megkötött tervezési szerződéssel kapcsolatban?
3. Miért mondtak fel a műszaki ellenőrök a kivitelezés ideje alatt, ami 2018-ban volt?
4. Miért módosították a terveket a kivitelezés ideje alatt? A módosítás a trafót érintette, ami miatt most nem üzemel a napelempark.
5. Miért egy változó felületi adottságú hulladéklerakóra építették a napelemparkot, ahol nem lehetett a szabványok szerint kábeleket fektetni?


A zöld átállás miskolci vonatkozásairól portálunk megkérdezte Varga Andrea alpolgármestert. Azt mondta, hogy Miskolc szempontjából fontos a zöld átállás, de nem csupán a lózungok szintjén, hanem tevőlegesen is, hiszen a megújuló energiák hasznosítása már az előző ciklusban is napirenden volt. Ezt mutatja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából megépült Bogáncs utcai napelempark is, amellyel azonban számos probléma van. 

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi önkormányzat felismerve napjaink energetikai kiszolgáltatottságát és a klímaváltozás kockázatait elindította Miskolcot a klímasemlegesség felé vezető úton, amelynek az egyik, nagyon fontos mérföldköve volt a városi klímaszerződés múlt heti elfogadása a 100 klímasemleges és okos város misszió keretében. – A napenergia hasznosításának nagyon fontos szerepe van a klímasemlegesség elérésében, ezért is támogatjuk és szeretnénk erősíteni a napenergia felhasználását Miskolcon – magyarázta.

Mint mondta: jelenleg a városban 2106 háztartás rendelkezik napelemmel, de a klímaszerződésben rögzítettek alapján a cél az, hogy 2030-ig legalább 10 ezer háztartás tetőzetén legyenek napelemek. Egyúttal a napkollektorok és a hőszivattyús fűtéssel rendelkező házak számát is szeretné az önkormányzat megsokszorozni. Az alpolgármester rámutatott, hogy a társasházak, a panel épületek, az üzemcsarnokok és a lapos tetejű épületek óriási napenergia potenciállal rendelkeznek, melyek kihasználtsági fokát is szeretné ösztönözni az önkormányzat. – A széndioxid kibocsátás csökkentése mellett a napenergia kihasználása ahhoz is hozzájárul, hogy Miskolc energetikai autonómiája növekedjen – fogalmazott Varga Andrea.

Hozzátette: az önkormányzatnak azonban rendkívül korlátozottak a lehetőségei az energia beruházások kapcsán. Nagyon sok minden függ a kormányzati döntésektől. Az alpolgármester kiemelte, hogy a mindenkori kormányzat határozza meg a napenergetikai beruházásokhoz kapcsolódó állami támogatások és ösztönzők mértékét, ami viszont meghatározza a lakosság beruházási hajlandóságát. Tehát a jelenlegi támogatási feltételek még nem teszik azt lehetővé, hogy széleskörűen elérhetőek legyenek a beruházások a lakosságnak.

Leszögezte, hogy a beruházások megtérüléséhez a kiszámítható és a méltányos feltételek is szükségesek, amelyek gazdaságilag is fenntarthatóvá teszik az ilyen típusú befektetéseket. Ezek a feltételek azonban Magyarországon elég gyakran és előnytelenül változnak. Példaként említette meg, hogy jelenleg 5 forintért veszik át a felesleges napenergiát, miközben az emberek ennek a 15-szöröséért vásárolják meg a szolgáltatótól. A villamos energia hálózat alkalmassá tétele a nap által termelt energia kezelésére és továbbítására szintén kormányzati döntéstől függ. A jelenlegi hálózat nem alkalmas nagy mennyiségű, a nap által termelt energia továbbítására, ami akadálya a napenergia hasznosításnak és terjesztésének. Varga Andrea végül felvetette, hogy bár komoly ösztönző lehetne az energiaközösségek létrehozása, azonban ezek megteremtésére és működtetésére még hiányoznak a jogi feltételek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!