Ugrás a tartalomra

A FUX vezetékei országokat kötnek össze

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 11. hétfő 09:46
Június 30-án összekapcsolódott a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszer.

A tervezett időpontban, június 30-án létrejött a fizikai összeköttetés a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszerek között – jelentették be a jó hírt a két ország villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságai a napokban. A jeles eseménynek miskolci vonatkozása is van: az összekapcsoláshoz szükséges vezetékeket a FUX Zrt. gyártotta.

A projekt előzményei a kilencvenes évek közepére tehetők, ekkor kezdődtek a tárgyalások egy magyar-horvát-szlovén 400 kV-os távvezetéki összeköttetés kiépítéséről – tudtuk meg Barkóczi Istvántól, a FUX Zrt. tulajdonosától. Mint mondta, ennek az építkezésnek az utolsó fázisa volt a most átadott szakasz: a Cirkovce–Pince távvezeték megépítése. Szlovénia az utolsó olyan szomszédos ország, amellyel eddig nem volt távvezetéki összeköttetése hazánknak.

Távvezetékes kapcsolat

A részletekhez hozzátartozik, hogy a magyar oldalon már az ezredfordulót megelőzően elkészült a Hévíz és a szlovén-horvát-magyar hármashatár közötti kétrendszerű vezeték, még az MVM (az átviteli hálózat akkori tulajdonosa) beruházásában. Ennek részeként a hazai oldalon megépült egy 5 kilométeres leágazás Szlovénia felé, lehetőséget teremtve a későbbi csatlakozásra. Ehhez kapcsolódott hozzá most a szlovén rendszer.

„A távvezeték építése a szlovén oldalon 2020 augusztusában kezdődött, és most, június 30-án megtörtént az üzembe helyezés. A tesztelés, valamint a próbaüzem után a vezeték július 6-tól része – piaci szempontból is – a határkeresztező kapacitásszámítási folyamatnak” – tájékoztatott Barkóczi István.

Az építkezés számokban

A távvezeték nyomvonalának hossza 120 km. Az építkezés részeként a 264 darab „Duna” típusú oszlopra több mint 2400 darab szigetelőláncot és több mint 1500 km hosszú (490AL1-64A20SA) vezetéket szereltek fel a kivitelezők, úgynevezett 3-as kötegelésben. Védővezetőként 122AL3-71A20SA típusú vezeték került az oszlopokra. Mindegyik vezetéket a miskolci székhelyű FUX Zrt. gyártotta. A vezeték különlegessége, hogy horganyzott acélhuzalok helyett alumínium bevonatú acélhuzalokból áll az erősítő sodrat. Ez a vezeték típus, mind a gyártáskor, mind a szerelvényezéskor körültekintő munkát kíván.

Barkóczi István hozzátette, hogy – korábban – a magyarországi oldalon felhasznált távvezetéket is a FUX szállította, így a bizalom jeleként értékelik, hogy a határ túloldalán is az általunk gyártott vezeték üzemel.

Közös érdekű projekt

Kiderült, hogy a projekttel kapcsolatos kiegészítő munkálatok még folyamatban vannak, és őszre elkészül a tájépítészek tervei alapján a tereprendezés is. Mindezek mellett a beruházó folytatja az úgynevezett „nem közvetlenül a távvezeték alatti alternatív élőhelyek” kialakítását is.

A Magyarország és Szlovénia közötti Hévíz–Országhatár–Pince–Cirkovce 400 kV-os nemzetközi távvezeték projekt az uniós energiapolitikai célok szempontjából is jelentős, ezért szerepelt az úgynevezett közös érdekű projektek listáján.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!