Ugrás a tartalomra

Hamarabb megfázhatunk szmogban

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 19. péntek 10:07
Különösen a krónikus betegséggel élők számára jelent veszélyt a magas légszennyezettség.

Az elmúlt időszakban többször légszennyezettség alakult ki Miskolcon és környékén. A probléma minden nagyvárost érint, és egészségügyi problémákhoz vezethet. - A gépjárművek kipufogói nitrogén-dioxidot bocsátanak ki, amely a szmognak az egyik alapját képezi. Az ipari létesítmények károsanyag-kibocsátása és a nem megfelelő tüzelőanyag használata szintén hozzájárul ehhez – mondta dr. Csánky Eszter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Tüdőgyógyászati Osztályának főorvosa. - A krónikus megbetegedésben – tüdőbetegség, érelmeszesedés, szívbetegség - szenvedő betegek nagyon rosszul tudnak reagálni a légszennyeződés megemelkedésére. Ennek kapcsán gyulladásos folyamatok indulhatnak el a felső és alsó légutak területén, aztán súlyosbodnak az eredeti krónikus megbetegedések. Nekik azt szoktuk ajánlani, hogy szmogban inkább hajnalban, vagy késő este menjenek ki az utcára. 

Károsítja a nyálkahártyát

Novembertől áprilisig mindennapos, hogy hurutos tünetekkel érkeznek a betegek. - Magas légszennyeződés mellett tapasztaljuk, hogy a heveny légúti gyulladással rendelkező betegek száma megszaporodik a szakrendelésünkön. Ezek a páciensek ambuláns ellátást, súlyosabb esetben kórházi felvételt igényelnek. Hosszú távon, közvetetten rosszindulatú betegségek is kialakulhatnak a magas légszennyezettség hatására. Ha valaki egészséges, de hosszú időt tölt kint ilyenkor szabad levegőn, akkor a légutak nyálkahártyáját finom folyadékréteg tölti ki. Az ezekben feloldódó és felszívódó szmogösszetevők savas kémhatásúak lehetnek és ronthatják a nyálkahártya minőségét. Ha a nyálkahártya csillószőrei károsodnak, könnyebben bejutnak a szervezetbe a baktériumok és vírusok, akár az influenza- és a koronavírus is – magyarázta a tüdőgyógyász. 

A maszk segítség lehet

Sporttevékenység szmog esetén nem javasolt, főleg a krónikus megbetegedéssel élőknek. - Szmogban jobb, ha kevesebbet szellőztetünk és a lakásban maradunk. Sportoláskor a szervezetnek nagyobb az oxigénigénye, ezért megnő a légzésszám és a belégzések mélysége. Magas légszennyezettség mellett ez nagyobb rizikófaktort jelent a hurutok kialakulása terén. A maszkviselés mérsékelheti a káros anyagok belégzését, de nem oldja meg a problémát. Ugyanis a sebészi maszk pórusai olyan nagyok, hogy azon keresztül is beszívhatjuk a szmogrészecskéket. Télen a vegyes táplálkozással tarthatjuk még karban immunrendszerünket, amelynek része zöldségek és gyümölcsök fogyasztása – javasolta a főorvos.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!