Ugrás a tartalomra

Írásbeli után, szóbeli előtt

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. február 04. vasárnap 14:21
Január huszadikán teljesítették a gimnáziumba készülő általános iskolások az írásbeli felvételit magyarból és matematikából. Február kilencedikéig az eredmények is ismertek lesznek, fokozott izgalmak közepette készülhetnek a szóbelire.
Nem csak a felkészülésen múlik a siker. Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Gyakorló szülőként tudom, hogy ez az időszak nem csak a kisdiákoknak feszültségekkel teli és megterhelő, de a családoknak is, hiszen ha a világ sorsa nem is múlik azon, hogy a gyereket felveszik-e a kiszemelt iskolába, az egyéni sorsokra bizony hatással van az, hol tudja folytatni a tanulást a nebuló. Ennek a ténynek az ismerete azonban még nem a negyedikes, hatodikos és nyolcadikos korosztályokat terheli – és így van ez jól –, hanem a szülőket, akik igyekeznek is mindent megtenni azért, hogy egy jó iskolába történő bejutással biztosítsák a gyermekük jövőjét. Szülőket kérdeztünk az írásbeli felvételi tapasztalatairól és a reményeikről a közelgő szóbeli előtt.

Renáta három gyermek édesanyja, akinek az idei felvételi már a harmadik kör a legkisebb gyermekkel, aki a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumot célozta meg. Van tehát bőven tapasztalata, de mint elárulta, ehhez nem lehet hozzászokni, ugyanúgy izgulnak idén is, mint a korábbi felvételik idején.

– Mindig van miért szorítani, aggódni, még úgy is, hogy tudom, a gyerek odatette magát, tanult, előkészítőre járt, amiből gyengébb volt, magánórákat is vett. Sok tényezőn múlik a siker, nem csak a felkészülésen. A vizsga mindig egy adott pillanatban méri a tudást, különösen az írásbelin. Ha ott és akkor a gyerek szétszórt, félreért valamit, mert túlizgulja, máris súlyos pontokat veszít, miközben a hasonló feladatot előző nap még hiba nélkül megcsinálta – mondta az édesanya.

Hangsúlyozta, a felkészülés alatt persze volt a gyereken nyomás a szülők részéről is, mert kellett a biztatás a tanuláshoz, de a vizsga előtti napon már csak lazulás volt, egy-két kérdést beszéltek át, az írásbelire pedig úgy engedték be a gyermeket, hogy „ne izgulj, figyelj a kérdésekre, tedd meg, amit tudsz”.

Attila is hasonlóan nyilatkozott. Gyermeke a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban szeretné kezdeni az ötödiket. Elmondta, intenzív felvételi előkészítőre jártak az egyébként kitűnő tanuló fiúval, hiszen a Hermanban magasan van a léc, egy kitűnő tanuló sem mehet biztosra, hogy felvételt nyer. Marci oda is tette magát, már ismerik az eredményeket, közel maximális pontokat ért el a magyar- és a matekteszten is.

– A jó pontszámok miatt már nem izgulunk annyira, de a verseny nem lefutott, március nyolcadikán lesz a szóbeli. Ha az is ki lesz pipálva, már csak májusig kell szorítani, amikor eldől, lesz-e hermanos diák a fiúból – vázolta reménykedve az édesapa.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!