Ugrás a tartalomra

Magyar kultúra napja idén az iskolákban

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 22. péntek 12:23
Vannak hagyományos ünnepeink, amiket szinte csak az oktatási intézményekben tartanak meg a diákoknak. Hogyan lehet megemlékezni idén, a pandémia idején a magyar kultúra napjáról, vagyis Kölcsey Himnuszának keletkezéséről.

Molnárné Veres Angelika a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolában tanít. Idén őt bízták meg a magyar kultúra napi műsor összeállításával, amit az iskolarádión keresztül terveztek lejátszani a diákoknak. – Általában ilyen módon oldjuk meg ezt a megemlékezést: egy óra elején néhány percet szánunk rá, amiben a tanulók megtudhatják, hogy mit ünneplünk ezen a napon, milyen himnuszok voltak még történelmünk folyamán, majd felhívom a figyelmet egy, a városban szervezett eseményre, amit idén, ugye, nem tudok megtenni – mondta a tanárnő, aki hozzátette, emellett egy paravánra ki szokták állítani Kölcsey és azok fotóját, akikre büszkék vagyunk mi, magyarok. Az iskola ebben az időszakban rendezi meg házi anyanyelvi versenyét.

Pázmándi Józsefné, a Bársony János Általános Iskola tanára, a humán munkaközösség vezetője elmondta, rendhagyó módon tervezték ünnepelni idén a magyar kultúra napját. – Mindig törekszünk a változatosságra. Volt már, hogy a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium diákjai adtak koncertet és tartottak hangszerbemutatót. De vendégünk volt több alkalommal Gál Tamás színművész zenés interaktív előadásával. Ehhez hasonló műsort most nem tett lehetővé a vírushelyzet, úgyhogy be kellett érnünk egy szép rádióssal. Nem újdonság ez az ünneplési forma sem, mert erre is volt már példa az utóbbi időben. Ilyentájt rendezzük meg az olvasás-műértés versenyt is, aminek középpontjában magyar és külföldi szerző műve is áll. Idén két monda lesz a Miskolci legendákból Dickens Karácsonyi éneke mellett – mondta a tanárnő.

A digitális oktatás megváltoztatja az ünneplési gyakorlatot a Herman Ottó Gimnáziumban is. Erről Gyuricza Judit tanár beszélt. – Most online formában akartunk közzétenni egy rövid megemlékezést, amiben diákok mondanak verset és információkat a magyar kultúra napjáról, a műsort zenei betét dúsítja, ami hagyományos keretek között éppen attól lesz valóban igényes, hogy saját tanulóink adják elő. A magyar kultúra napját az eddigi években iskolarádiós formában ünnepeltük tíz-tizenöt percben. Az idei videó ettől rövidebb. Az utóbbi években már öt-hat paravánnyi tematikus kiállítás is csatlakozott hozzá, például magyar versek illusztrációit nézhették meg a gyerekek a bejáratnál két-három héten keresztül. Idén egy fotópályázatot hirdettünk, aminek anyagát online formában állítjuk ki.

A Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában is rádióműsorral készültek. Csorba Péter tanár elmondta, hogy a tanárok több helyről tudnak ötleteket venni egy-egy ünnepség forgatókönyvéhez. – A könyvtárakban van egy klasszikus műsorkönyv, az iskolák honlapjain is segítik egymást a tanárok, magánkapcsolatok útján beszélünk jó gyakorlatokról, de persze rengetegféle műsorterv, műsorrészlet van a neten is, s ha jól tudom, az Oktatási Hivatal oldalán is. Ezek pedig nemcsak a magyar kultúra napjához, hanem más ünnepi alkalmakhoz is nyújtanak segítséget – mondta a tanár. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!