Ugrás a tartalomra

A magyarok fele nem éri el a szűkös megélhetési szintet

Egyensúly Intézet / inforadio.hu
Utoljára módosítva
2024. január 03. szerda 09:02
A magyarok szerint fejenként havi nettó negyedmillió forintra van szükség a szűkös megélhetéshez, ezt a jövedelemszintet azonban csak a lakosság fele éri el – derül ki az Egyensúly Intézet legfrissebb szegénységkutatásából.
Fotó: Papajcsik Péter / Index

A reprezentatív kutatás ezer ember személyes megkérdezése alapján készült.

- Egy magyar állampolgárnak havi nettó kétszázötvenezer ezer forintra van szüksége a szűkös megélhetéshez, háromszázötvenezer ezer forintra az átlagos szintű megélhetéshez, és a gondtalanhoz már hatszázezer ezer forintra lenne szükség" – mondta Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője az InfoRádióban. Jelenleg a magyar társadalom három százalékának nincs jövedelme, és 47 százalékot tesznek ki azok, akik a havi nettó negyedmillió forint alatt gazdálkodnak, ami azt jelenti, hogy jelenleg minden második válaszadó nem képes előteremteni a szűkös megélhetéshez szükséges összeget – tette hozzá. 

Az elemző a rádiónak elmondta azt is, hogy további huszonnégy százalék keres a szűkös határ felett, de még az átlag alatt, illetve azt is, hogy mindent összevetve a válaszadók hetvennégy százaléka az átlagos jövedelmi határ alatt keres.

Az elemző kitért arra is, hogy a társadalom huszonnyolc százaléka lenne képes minden hezitálás nélkül átlendülni egy váratlan kiadáson, például egy háztartási gép pótlásán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!