Ugrás a tartalomra

Megalomán, elrontott, elszalasztott

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. február 10. szombat 12:45
A Velünk a Város frakcióvezető-helyettese arról beszélt, „milyen ziccerek maradtak ki az előző önkormányzati ciklusban”.
Fotó: Juhász Ákos

A Modern Városok Program egyike azoknak az országos fejlesztési csomagoknak, amelyek Miskolcot is érintették 2015-től kezdve. A Velünk a Város-frakció szerint ezzel együtt „azok közé a ziccerek közé tartozik, amik az előző városvezetés jóvoltából kimaradtak”.

- A program két elemét már alaposan ismerhetik a Miskolciak. Az egyik a Diósgyőri vár megújítása, ami jelenleg is folyamatban van, és amire a tervezéskor 15 milliárd forintos költséget számoltak – fogalmazott Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese.

Újratervezés

- A másik elem a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény és Strandfürdő több mint 12 milliárdos költséggel tervezve. Ennek a tervezési és kivitelezési hibáiról szintén már sokszor esett szó – mind a műszaki, mind az üzemeltetés tervezése szempontjából komoly hiányosságokkal szembesült az önkormányzat 2019-ben, amikor átvette a projektet. Ennek eredményeként az Ellipsum – bár valóban egy modern, jól felszerelt fürdőről van szó – mai napig sem működtethető gazdaságosan – mondta Szarka Dénes, hangsúlyozva, a cél továbbra is az, hogy a fürdőt mind a miskolciak, mind az idelátogató turisták a lehető legjobb körülmények között használhassák.
- Azt azonban látni kell, hogy üzemeltetői szempontból igen nehéz a kialakult helyzet, ami megfelelő előkészítés követően lehetett volna könnyebb, hiszen látjuk, hogy más hasonló komplexumok az országban tudnak nyereségesen működni. Ez a két megalomán fejlesztés, gazdaságilag minimum megalapozatlannak mondható.

Fotó: Horváth Csongor

A város szemei

A harmadik projektelem a Modern Városok Programon belül, amiről Szarka Dénes beszélt, az Okos Város-Okos Miskolc.
- A tizenkét projektelem közül a legnagyobb horderejű a térfelügyeleti kamerarendszer kiépítése és az infrastrukturális háttér megteremtése. Mindehhez kapcsolódóan fontos elmondani, hogy néhány hónappal ezelőtt kiderült, a Modern Városok Program leáll, és a még fel nem használt forrásokat elvonja a kormány. A helyi ellenzék sajtótájékoztatót is tartott a témában. Azonban – az állításaikkal ellentétben – ez az elvonás Miskolcot már csak kevéssé érinti.

A fejlesztési tanácsnok elmondta, az Okos Város-Okos Miskolc még megvalósítható elemeire 5,7 milliárd forintot szánt a kormány. A pénz valóban nem érkezett meg, de ez szerinte nem a jelenlegi városvezetésen múlt.
- A lehívás feltételeként még 2020-ban azt támasztotta a kormány, hogy az előzetes közbeszerzéseket folytassuk le, illetve a szükséges szerződéseket kössük meg, és ezt követően utalják az említett pénzt. Az önkormányzat 2021-ben teljesítette ezeket a feltételeket. Ennek ellenére a kormánynál maradt az ígért összeg.
Szarka Dénes beszámolt arról is, hogy az elvonás ellenére a város saját forrásból igyekszik a kamerarendszert fejleszteni, bővíteni.
- Majdnem minden közgyűlésen tárgyalunk olyan előterjesztést, ami új kamera kihelyezéséről szól. Nyilvánvaló viszont, hogy saját forrásból ugyanazt a fejlesztési volument nem lehet megvalósítani, mint állami támogatás segítségével.

Valótlan állítás

Összegezve, amit a helyi ellenzék hangoztatott azzal kapcsolatban, hogy a Modern Városok Program projektjei a jelenlegi önkormányzat hibájából nem valósultak meg, valótlan állítás.
- A Diósgyőri vár felújítása folytatódik, az Ellipsum – rengeteg garanciális javítás és jelentős újratervezés után – újra kinyitotta kapuit. A fürdőben jelenleg annak is örülnek, hogy „csak” kilencszeres a távhő árának emelkedése, nem pedig harmincszoros – utóbbi számmal is kalkulálniuk kellett.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!