Ugrás a tartalomra

A folyamatos rendszerhibák miatt már szerda éjfél az szja-bevallás határideje

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 23. kedd 16:42
A határidő kitolását a Központi Azonosítási Ügynök tegnap folyamatos leállása indokolja. Az első hosszabbítás hétfő este történt, de mivel a rendszer kedden sem működött normálisan, szerda éjfélig bárki átnézheti és jóváhagyhatja szja-bevallását, és rendelkezhet az 1+1 százalékokról is.

Először kedd, végül szerda éjfélig tolta ki a személyi jövedelemadó (szja) bevallása és az 1 + 1 százalékos rendelkezését a NAV. Mint hétfőn este fogalmaztak, a határidő meghosszabbítását a KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások hétfői lassulása, nehézkes elérése indokolja - tették hozzá. Amint arról tegnap az országos hírportálok is beszámoltak, már hétfő délutántól gondok voltak a szolgáltatással, de nagyjából este fél 8, 8 óra körül teljesen leállt a rendszer, és nem lehet bejelentkezni az Ügyfélkapun.

A telex.hu azt írta, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egyébként jelezte, hogy az ESZJA rendszer egyébként is sok problémával küzd, rossz hibaüzeneteket küld, nem tudja elmenteni a szerkesztett bevallásokat, és hasonlók. Ez a szervezet szerint megfelel az „elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység” kritériumának, vagyis meg kéne hosszabbítani az adóbevallás idejét. Emellett a mai nap leállt az online számlák lekérdezése is.

- Az egyesület egyébként már többször figyelmeztetett, hogy a kormányzati informatikai rendszer a jelenlegi állapotában egyre kevésbé bírja ki az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos folyamatokat, mint például most, amikor valószínűleg rengeteg ember próbálja az utolsó pillanatban leadni az adóbevallását, ezzel túlterhelve a rendszert - tették hozzá. 

Kedd hajnaltól aztán a portálnak több olvasója is jelezte, hogy, bár az szja-bevallás határideje valóban kitolódott május 23-ra, az 1+1 százalékról való rendelkezés határideje a rendszer szerint május 22-ével lejárt, így arról ma már nem tudtak nyilatkozni. A portál főoldalán viszon még azt írja ki a rendszer, hogy a leadásra kedd éjfélig van lehetőség.

Bizonyára ezzel is összefüggésben lehet az, hogy kedd délután aztán újabb NAV-közleményről adott hírt az MTI. Ebben már arról írt az adóhatóság, hogy kedd éjfél helyett szerda éjfélig tolják ki a a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának és az 1 + 1 százalékos rendelkezésének határidejét. Hozzátették, a Központi Azonosítási Ügynök technikai hibája miatt május 23-án éjfélig szankciómentesen nyújtható be számos más nyomtatvány, amelyek beadási határideje május 22., azaz hétfő volt.
    
"Bízunk benne, hogy a meghosszabbított határidő minden érintettnek lehetőséget ad arra, hogy a bevallásait beadja és valamennyi rendelkezni kívánó támogatni tudja az általa kiválasztott civil szervezetet, technikai számos vallási közösséget, vagy a Nemzeti Tehetség Programot" - írták a közleményben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!