Ugrás a tartalomra

Mit tegyünk, ha bajban lévő gyerekkel találkozunk?

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. március 03. csütörtök 14:24
Többünkkel előfordult már, hogy az utcán megmagyarázhatatlanul egyedül bóklászó, rémült, éhes, esetleg fázó gyermeket láttunk. Az egyik első reakciónk ilyenkor, hogy segíteni szeretnénk, azonban sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogyan lehetne ezt a leghatékonyabban tenni. Szakemberrel beszélgettünk, hogy ilyen helyzetben mi a teendő.

A cél az, hogy hosszútávon induljon el a megoldás keresése, a gyermek helyzete érdemben javuljon. Lasztócziné Szomoru Mónika, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) általános igazgatóhelyettese azonnal felhívta rá a figyelmet, hogy az állampolgárok jelezzék nyugodtan, ha bajban lévő gyermekkel találkoznak.

Amennyiben súlyos a veszélyeztetetés – ide tartozik az is, ha szemmel láthatóan éhezik, fázik az illető –, akkor hatósági intézkedésre van szükség, nem hagyhatjuk magára a gyermeket – mondta a szakember, majd hozzátette: rendőrt kell hívni a helyszínre. Ő átveszi az intézkedést, úgynevezett segítőbeszélgetést kezdeményez és kideríti a legfontosabb információkat.

Lasztócziné Szomoru Mónika, általános igazgatóhelyettes, MESZEGYI. Fotó: Mocsári László

Ezek alapján pedig cselekedni fog: hazaszállítja a gyermeket, felveszi a kapcsolatot a törvényes képviselővel, akinek kötelessége gondoskodni a fiatalról. Mindemellett „ilyen helyzetben a rendőr mindenképpen jelez a gyámhivatal felé” – tudtuk meg Lasztócziné Szomoru Mónikától.

A beszélgetés egyébként az állampolgár számára is ajánlott nyitóopció. Alapvető kérdésekkel – például, hogy mit csinál ott éppen a gyermek, hol lakik, hol vannak a szülei, hogy érzi magát… – sok mindent megtudhatunk és ezeket a hivatalos szerv felé jelezve megkönnyíthetjük a segítségnyújtást. Az a fontos, hogy ne ijesszünk rá, érezze magát biztonságban.

Illusztráció

Az is jó út, ha közvetlenül a MESZEGYI Család – és Gyermekjóléti Szolgálatával vesszük fel a kapcsolatot. Ők mindenképpen értesülnek az esetről, hiszen mint fentebb írtuk, a rendőr jelzést küld feléjük, ha veszélyeztetett gyermekkel kerül kapcsolatba. Amennyiben közvetlenül mi cselekednénk, azt a szervezet központi telefonszámán – 0646562276 – keresztül tehetjük meg munkaidőben, azon kívül pedig a 06704664550-es gyermekvédelmi készenléti számot hívhatjuk.

A szakember végezetül arra is felhívja a figyelmet, hogy az nem megoldás, ha ételt veszünk a veszélyeztetett gyereknek vagy meleg ruhával látjuk el, majd magára hagyjuk. „Ezzel csak fenntartjuk az állapotot” – mondja erről Lasztócziné Szomoru Mónika. Mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a hatóságokkal.

(Címlapkép: Illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!