Ugrás a tartalomra

Nem a megígért fizetést kapták meg a tanárok

minap.hu / portfolio.hu
Utoljára módosítva
2024. március 26. kedd 08:39
Az állami oktatásban dolgozó tanárok fizetésének átlagos növekedése nem érte el a kormányzat által januárban beígért harminckét egész két tizedes százalékos emelés mértékét – mindkét nagy pedagógus szakszervezet erre a következtetésre jutott a saját felmérésében. 
Fotó: Getty Images

A Pedagógusok Szakszervezetének kutatása szerint az emelés révén a februári adatok szerint átlagosan bruttó 620 ezer forintot kapnak a tanárok, míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felméréséből az derül ki, hogy az átlagbér bruttó 567 ezer forintra nőtt, ami messze elmarad a diplomás átlagfizetéstől – írja a portfolio.hu a két szervezet kutatásai eredményeire hivatkozva.

Mindkét szervezet felmérése arra utal, hogy a megígért béremelést csak a gyakornokok kapták meg, illetve Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Portfolio megkeresésére azt mondta, hogy az óvónők és a hátrányos helyzetű térségek oktatási intézményeiben tanító pedagógusok számoltak be még 32,2 százaléknál nagyobb jövedelememelkedésről. 

A bérek szempontjából fontos az is, hogy egyetemi szintű szakképzettséggel rendelkezik-e a pedagógus. Azok, akik igen, átlagosan 32,9 százalékos béremelést kaptak, míg azoknak a fizetése ettől a növekedési mértéktől elmarad, akik nem rendelkeznek ilyen szakképesítéssel.

Ők átlagosan 18 ezer 71 forinttal kaptak kevesebbet az ígért emelésnél. A PSZ felméréséből az is kiderült, hogy azok, akik több telephelyen is végeznek oktatói tevékenységet, átlagosan kevesebb juttatást kapnak bruttó 20 ezer forinttal, mint azok, akik csak egy telephelyen tanítanak. Igaz, ez így volt tavaly is.

A szakszervezetek szerint probléma az is, hogy összecsúsztak a bérek a több mint 20 éve dolgozó kollégák és a kezdő pedagógusok között, mert az idei fizetésrendezés elindításáig elvált a minmálbértől a tanárok fizetése, és 2014-es számítási módszerek szerint gyakorlatilag kilenc évig ugyanúgy számolták a béreket.

Emiatt a régebb óta a pályán lévő tanároknál további bérkorrekciót tartanak szükségesnek. 

A teljes cikk ITT olvasható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!