Ugrás a tartalomra

Nemzetiségeit ünnepelte a város 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. december 17. péntek 14:13
A Nemzetiségek Napja alkalmából elismerésben részesítette a város etnikai kisebbségeinek tagjait az önkormányzat. A Városházán péntek délelőtt megtartott ünnepségen Varga Andrea alpolgármester és Ignácz Dávid jegyző mondott köszönetet a megjelenteknek.
Képgaléria: Mocsári László

- Nagyon fontos nap ez. A Nemzetiségek Napja lehetőséget ad annak, hogy elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki Önöknek, mindazon közösségeknek, akik a nemzetiségi kultúrák és hagyományok őrzéséért, valamint a közösségek életben tartásáért tesznek. Szívből gratulálok a kitüntetetteknek, és köszönöm mindazon nemzetiségek munkáját, akik Miskolc városában tevékenykednek – hangzott el Varga Andrea alpolgármester részéről. 

Huszonkilenc évvel ezelőtt, 1992. december 18-án fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. 2012-ben az Országgyűlés december 18-át a Nemzetiségek napjává nyilvánította. A jelenlegi törvény értelmében Magyarországon tizenhárom őshonos nemzetiséget ismernek el: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán. Ezek önkormányzataival a román és a délszláv etnikumokat kivéve Miskolcon is találkozhatunk.

- Kezdve a tatárjárástól hazánk történelme során számos alkalommal került arra sor, hogy más nemzetek tagjai telepedjenek le országunkban, melynek jellemzően különböző gazdasági, politikai és demográfiai okai voltak. Ehhez képest rendkívül hosszú út vezetett odáig, hogy a nemzetiségekre önálló szereplőként tekintsünk. 1993-ban nyílt arra lehetőség, hogy a nemzetiségi önkormányzati választásokat megtartsuk – elevenítette fel Ignácz Dávid, a jegyző leszögezte: a kilenc nemzetiség Miskolcon nem csupán értéket képvisel, hanem értéket is teremt.  - Azok a személyek, akik ma elismerésben részesülnek, példaként szolgálhatnak valamennyi miskolci számára, hiszen kiemelkednek hagyományaik ápolásában, kultúrájuk közismertetésében, tevékenységeikkel pedig gazdagítják a város és saját nemzetiségeik mindennapjait. Kiemelkedő munkájuk mindezekre garancia – tette hozzá. 

A rendezvényen a nemzetiségi önkormányzatok javaslatai alapján emléklapot vehettek át: Bajcsev-Dancsó Damján (a bolgár kisebbségi közösség aktív tagja), Pecaszné Leskó Éva (a Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese), Baloghné Szabó Ilona (a lengyel közösség több mint egy évtizede meghatározó tagja), Berta László (aki az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényeinek szervezésével több éve támogatja a közösséget), néhai Botos Ferenc (a Roma Nemzetiségi Önkormányzat volt képviselője, a város Szociális Bizottságának egykori tagja), néhai Horváth József (aki évtizedek át a megyei és miskolci roma nemzetiségi közélet meghatározó egyénisége volt), Giricz Vera (a Magyar Parlament ruszin nemzetiségi szószólója) és Orliczki Károly (a magyarországi nemzetiségek önkormányzatának egyik alapítója, 1995-től a Szlovák Országos Önkormányzat Közgyűlésének tagja).

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!