Ugrás a tartalomra

Szokatlan karácsonyi hagyományok

atv.hu/The Travel
Utoljára módosítva
2022. december 26. hétfő 10:29
Böjt, virágzó karácsonyfa, rímfaragó verseny. A karácsonyt a világ minden táján izgatottan várják az emberek, de minden kultúrában más módon ünneplik meg. Az ünnephez kapcsolódó szokatlan vagy akár ijesztő szokásoknak járt utána a The Travel nyomán az atv.hu.

Ausztriában egy krampusz tartja rettegésben a gyerekeket. A december eleji karácsonyi hagyomány alapvetően olyan, mint egy anti-Mikulás: a krampusz félig kecske, félig démon, és arra lett teremtve, hogy félelmet keltsen a gyerekek szívében. December 6-án (amelyet Krampusnachtnak neveznek) a legenda szerint a krampusz rossz gyerekeket keres. Míg a jól nevelt gyerekek december 6-án arra ébrednek, hogy ajándékokat találnak a cipőjükben Szent Miklóstól, a rossz gyerekek egy botot találnak krampusztól.

Forrás: img2.10bestmedia.com

Uborka a karácsonyfán

Németországban valami egészen furcsát is fel lehet fedezni a karácsonyfán. A hagyomány szerint a németek egy savanyú uborka formájú üvegdíszt is akasztanak a fára, és jól elrejtik. Karácsony reggelén az a gyerek, aki elsőként megtalálja, vagy plusz ajándékot kap, vagy ő láthat neki elsőként a csomagok kibontásának. A felnőttek számára jó szerencsét jelent, ha elsőként veszik észre az uborkát.

Irány az ünnepi mise - de nem akárhogy

Venezuela fővárosában, Caracasban sosincs fehér karácsony - de a helyiek megtalálják a módját, hogy jól szórakozzanak. A venezuelaiak ebben a városban minden évben, karácsony reggelén felcsatolják görkorcsolyájukat, és azzal mennek el az ünnepi misére. A kormány karácsony napján reggel 8 óráig lezárja az utcákat annak érdekében, hogy a családok biztonságosan együtt élvezhessék az ünnepi hagyományt, és minden nehézség nélkül eljussanak a templomba.

Egy macska, ami akkora, mint egy ház?

Izlandon a Jólakötturinn (angolul Yule Cat) figyeli, ki az, aki az ünnepek előtt időben elvégzi minden feladatát. A hagyomány szerint az, aki időben végzett, új ruhát kap karácsonyra, a Jólakötturinn - ami egy macska, ráadásul akkora, mint egy ház - pedig szenteste leselkedik mindenhol, figyelve, ki az, aki nem kapott új ruhát. Ha talál ilyet, azt megeszi.

Ünneplés előtt böjt

Az etiópok január 7-én ünneplik a karácsonyt, és családjukkal részt vesznek az etióp ortodox egyház istentiszteleten. Az ezt megelőző napon böjtölnek, és erre az alkalomra teljesen fehérbe öltöznek, a szertartás részeként pedig körmenetet tartanak a templom körül. A fiúk és férfiak ezen a napon játszanak egy Ganna nevű játékot, ami az utcai hokihoz hasonlít.  

Külföldről érkezik a Mikulás

Hollandiában a Sinterklaas (Mikulás) december 5-én éjszaka érkezik, Szent Miklós napjára, december 6-ára. Sinterklaas Spanyolországban él, és egy holland kikötőbe érkezik, ajándékokat hoz a gyerekek kandallónál vagy az ablakpárkánynál hagyott cipőibe. Segítői, akiket Zwarte Pietennek hívnak, a legenda szerint rossz gyerekeket gyűjtenek a zsákjukba, és visszaviszik őket Spanyolországba.

Forrás: wikimedia.org

A virágzó karácsonyfa

A világ legtöbb nyugati országa hagyományos fenyő-karácsonyfával ünnepli a karácsonyt, amelyet díszekkel, füzérekkel és fényekkel díszítenek, de Új-Zélandon a hagyomány egy kicsit más. A bíbor virágú Pohutukawa fát országosan az ünnepek szimbólumaként ismerik. Az 1857-ből származó hagyomány szerint a fa gyönyörű, élénk színű virágait ünnepi díszek készítésére használták, vagy akár helyettesítették vele a karácsonyi fenyőt.

A rönk, amit ha megvernek, ajándékot ad

A Tió De Nadal a katalán karácsonyi rönk, amely kivételesen egyedülálló karácsonyi hagyomány Spanyolország ezen részén. Ezt a kézzel készített kis fafigurát december 8. és 24. között a gyerekek dióval, gyümölccsel "kínálják", és jól betakarják, hogy ne fázzon. Szenteste botokkal verik, miközben egy hagyományos dalt énekelnek. A verést követően felemelik a takarót, amely alatt addigra egy halom cukorka van, amit a rönk "adott" nekik.

Csontok és rímfaragó verseny

Egy dél-walesi hagyománynak vannak ijesztő részletei is. Egy régi, pogány rituálé szerint emberek egy csoportja díszes jelmezbe öltözik, amelyek azonban hasonlítanak egy ló csontvázához. A csoport a helyi pub ajtajához megy, és kihívnak valakit egy rímfaragó versenyre. Ha valaki ki tudja énekelni/rímelni a Szürke Kancát, akkor ő a nyertes, de ha nem, akkor a látogatókat meg kell hívni ételre és italra.

Mi lóg a plafonról?

Sokan hallhatták már arról a hagyományról, hogy a fagyöngy alatt meg kell csókolni valakit. Ennek a furcsa ünnepi hagyománynak a gyökerei a skandináv mitológiáig nyúlnak vissza: Frigg istennő megáldotta a fagyöngyöt, és megígérte, hogy aki átmegy a fagyöngy alatt, csókot kap. Úgy tartják, hogy balszerencse visszautasítani a fagyöngy alatti csókot.

Szokatlan elnöki kegyelem

Bár ez a hagyomány inkább az amerikai Hálaadáshoz kapcsolódik, de az Egyesült Államokban ez mind ugyanannak az évszaknak a része. Egyesek szerint Lincolnnal kezdődött, mások pedig úgy tudják, hogy Harry Truman volt a kitaláló, de valójában John F. Kennedy elnök volt az, aki 1963. november 19-én először nyilvánosan megkegyelmezett egy pulykának - amelynek húsát ilyenkor szinte minden család fogyasztja. A néhai George H.W. Bush volt azonban az az ember, aki hivatalosan elindította a hagyományt, amely a mai Ovális Irodába is eljutott, miután 1989-ben ő is megkegyelmezett egy pulykának. Évente egy szerencsés pulyka menekül meg így Amerika hálaadó asztalairól - derül ki a portál listájából.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!