Ugrás a tartalomra

Tanársztrájk: a szakszervezetek szerdán újra tárgyalnak a kormánnyal

atv.hu
Utoljára módosítva
2022. február 15. kedd 10:56
A tárgyalásokat szerdán folytatják a kormánnyal, de közben kérték a korábbi bírósági döntés felülvizsgálatát is a Kúriánál. A PDSZ választmányi tagja azt mondta, akár a Nemzetközi Bíróságig is hajlandóak elmenni, és hangsúlyozta: nem fogadják el a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos, pénteken megjelent kormányrendeletet sem.
Fotó: atv.hu

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felmérése szerint 1-2 százalék azoknak a pedagógusoknak az aránya, akik elégedettek a fizetésükkel. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az ATV Start című műsorában azt mondta: ez az 1-2 százalék a mesterpedagógusokat és kutatói tanárokat takarja, akiknek a fizetés legalább 95 ezer forinttal több, mint a gyakorló tanároké.

Nagy szerint az is probléma, hogy bár az elmúlt évtizedben lényegesen nőtt a pedagógusok munkaterhe, a fizetések azonban ezt nem követték. Ezért azt is mondhatnánk, hogy a fizetések csökkentek – vélekedett, és felhívta a figyelmet arra, hogy míg a korábbi oktatási törvény szerint heti 21-22 órát tanítottak a tanárok, most 26 a kötelező óraszám, plusz a nem fizetett helyettesítések.

A kormány által jövő évre beharangozott 30 százalékos fizetésemelés kapcsán a részleteket hiányolta. Ugyanakkor elmondása szerint ez a 30 százalék még akkor is kevés lenne, ha a mostani alapbérhez adódna hozzá. A tavalyi minimálbérhez kötött bérekhez képest 45 százalékkal vagyunk lemaradva, és ha a mostani bérek a minimálbérhez lennének kötve, ahogy korábban bevezették, 90-95 százalékos emelésre lenne szükség – mutatott rá.

Nagy elmondása szerint sztrájktárgyalások szerdán folytatódnak, bár ők akár naponta is szívesen leülnének egyeztetni a kormánnyal.

A korábbi bírósági döntéssel kapcsolatban azt nehezményezte, hogy a kormány nem mondott le a fellebbezési jogáról, ebben az esetben ugyanis első fokon is jogerős döntés születhetett volna. Nagy szerint egyébként is csak azért nem tudott időben jogerős döntést hozni a bíróság, mert a kormány húzta az időt. A szakszervezetek egyébként az ítélet felülvizsgálatát kérték a Kúriánál, de Nagy azt mondta, akár a Nemzetközi Bíróságig is hajlandóak elmenni.

Hangsúlyozta továbbá, hogy nem fogadják el a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos, pénteken megjelent kormányrendeletet sem, úgy vélik ugyanis, hogy a kormány a felhatalmazási törvénnyel visszaélve teljességgel kiüríti a sztrájkjogot.​

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!