Ugrás a tartalomra

Tények a Diósgyőri vár pályázatáról

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 06. szerda 08:23
Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy Hubay György fideszes országgyűlési képviselőt valakik félrevezették, ugyanis a Diósgyőri várral kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján olyan szöveget olvastattak fel vele, amely egyetlen pontjában sem felelt meg a valóságnak - áll a miskolci polgármesteri hivatal sajtóközleményében. Hubay György az állította, hogy a vártól a közelmúltban elvont 1,5 milliárd forint a jelenlegi városvezetés hibája, mert nem írták alá idejében a vállalkozási szerződéseket.
Az állítás nem igaz, ugyanis a városvezetésnek még nem is volt mit és nem volt mi alapján aláírnia – sem pénzügyi sem jogi szempontból.

Ezzel a ténnyel Hubay Györgynek, mint a terület országgyűlési képviselőjének is tisztában kellene lennie, ha még sincs, az azt jelenti, hogy nem járt alaposan utána a témának, vagy éppen félrevezették. Arra gondolni sem merünk, hogy éppen ő akarja félrevezetni a miskolciakat - áll a közleményben. 
 
A városháza pontokba szedte a tényeket:

•    a 2018. évi határozatában a Kormány 10,191 milliárd forintot biztosított Miskolc MJV Önkormányzatának a Diósgyőri vár felújítására. A határozatban rögzítették, hogy a forrást az alábbi ütemezésben kapja meg az Önkormányzat: 2019. év: 2 milliárd forint, 2020. év: 4 milliárd forint, 2021. év: 4.1 milliárd forint.
(A támogatási eljárás úgy működik, hogy a kormányhatározat és a sikeres közbeszerzési eljárás után támogatói okiratot állít ki a Kormány, s ez alapján biztosítja a forrást. A hivatkozott kormányhatározatban megítélt forrásra támogatási okirat a mai napig nincs, a forrást az Önkormányzat immár második éve nem kapta meg.)

•    a 2018-as Kormányhatározatban foglalt forrás és a korábban megítélt források (5,7 Mrd Ft) ismeretében 2019. május 30-án indult el a Vár kivitelezésére az Európai Uniós értékhatárt elérő hirdetménnyel induló tárgyalásos közbeszerzési eljárás, amit az előző városvezetésnek nem sikerült eredményesen lezárnia. 2019. október 13-ig (az önkormányzati választásokig) nem sikerült eredményesen lezárni az eljárást, az utolsó tárgyalásos jegyzőkönyv alapján itt az ajánlattevők adtak már költségvetésre vonatkozó módosításokat, amelyeket részben az előző Holding vezetés el is fogadott. A megörökölt, hosszas előkészítést tartalmazó projekt esetében az új városvezetés eredményes tárgyalást folytatott le - áttervezés nem történt, költségcsökkentés igen, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya pedig a közbeszerzési eljárás szabályosságát jóváhagyó zárótanúsítvánnyal 2020. február 20-án lezárta a folyamatot. Ezen időponttól számítva lehet eredményt hirdetni, és köthető meg a szerződés abban az esetben, ha a forrás rendelkezésre áll.

•    a fentiekkel párhuzamosan Veres Pál polgármester 2020. január 23-án levélben tájékoztatta Gyopáros Alpár kormánybiztost a sikeres, árcsökkentő tárgyalásoknak megfelelően módosított költségszerkezetről, amelyre a megítélt források (a Modern Városok program és a GINOP forrásból származó 1.5 milliárd forint) kellő fedezetet nyújtanak, és a kivitelezés a projektekben előírt határidőig megvalósulhat.

•    Gyopáros Alpár kormánybiztos Veres Pál polgármester tájékoztató levelére válaszul 2020. február 20-án (tehát a jóváhagyó zárótanúsítvány kiadásával egy napon!!!) válaszlevelében tájékoztatott, hogy a kormányzat megvonja a vár felújítását célzó egyik összeget, a GINOP forrásból származó 1.5 milliárd forintot, azzal az indokkal, amiről a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya ugyanezen a napon kiadott zárótanúsítványában megállapította, hogy nem veszélyezteti a projekt megvalósítását.

•    Miskolc polgármestere február 26-án jelezte, hogy elkötelezett a projekt befejezése mellett, és azt is, milyen szerkezeti átalakítások mellett képzelhető el a projekt befejezése a megvont 1.5 milliárd forint hiányában. Veres Pál személyes egyeztetést kezdeményezett ennek az ellentmondásos helyzetnek a megoldására, a forrás visszaszerzése, vagy a támogatások újratárgyalásának érdekében. A találkozóra március 16-ra kapott a város vezetése időpontot a kormánybiztos úrtól.

•    a COVID19 járvány okán a március 16-i találkozó meghiúsult, a polgármester március 17-én levélben küldte meg az egyeztetésre szánt javaslatait Gyopáros Alpár kormánybiztosnak.

•    az elmaradt találkozót követően Veres Pál polgármester és Gyopáros Alpár kormánybiztos röviden telefonon egyeztettek a kialakult helyzetről

•    Mivel újabb két hétig nem érkezett válasz, április 2-án a polgármester – megerősítve a telefonban elhangzottakat – ismét levélben fordult a kormánybiztoshoz, amelyben újra tételesen feltette kérdéseit a teljes forrás folyósításával, a határidőkkel és a munka ütemezésével kapcsolatban, nyomatékosan felhívva a figyelmet arra, hogy a kormányzat még nem biztosította a vállalt forrásokat, a GINOP 1.5 milliárdját megvonta, amik hiányában (hiába a sikeres eljárás és tárgylás) a kivitelezői szerződés nem köthető meg.

•    a kormánybiztos április 7-én kelt levelében azt a tájékoztatást adta, hogy az egyeztetéseket majd csak egy kormányhatározat kiadása után tudják folytatni, mert a lehetséges projektvisszavonások kérdése több minisztériumot is érint, ami még kormányzati egyeztetéseket tesz szükségessé.

•    április 24-i dátummal megjelent a hivatalos kormányhatározat a GINOP forrás visszavonásáról, amelynek birtokában Veres Pál polgármester ismét levélben fordult a kormányzathoz, hogy a korábban leírtaknak megfelelően (immár a határozat birtokában) egyeztessenek a források folyósításáról és a vár fejlesztésének folytatásáról.

"Itt tart ma az ügy. Sikeres költségcsökkentési tárgyalások alapján jóváhagyott közbeszerzési eljárás van, kivitelező van, előkészített szerződés van, támogatói okirat még nincsen, de ezt a polgármester írásban megkérte a kormánybiztos úrtól. A fentiekből tehát pontosan látszik, hogy Veres Pál polgármester és az új városvezetés sikeresen, szabályosan, költséghatékonyan és eredményesen lezárta a közbeszerzéseket és 2020. február 20-a óta azt várja, hogy végre megkapja a támogatói okiratot és a forrást, amely alapján felelősen megköthető a vállalkozói szerződés és átadható a munkaterület." - olvasható a közleményben. 

Támogatói okirattal biztosított forrás nélkül egy ilyen volumenű munka felelősen nem kezdhető meg - szögezik le. Látható tehát, hogy Hubay képviselő szerint már az is baj, ha egy városvezetés felelősen gondolkodik. Talán nincs is hozzászokva. Ezért történhetett, hogy az elmúlt két évben a 22 (mindösszesen!) parlamenti felszólalása során egyetlen egyszer sem hozta szóba Miskolcot és a Diósgyőri Vár fejlesztését.

A városvezetés bízik a kormányzattal való egyeztetések sikerében, a város teljesítőképességének határain belül mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés minél hamarabb elindulhasson, és Miskolc turisztikai kínálata újabb látványossággal bővülhessen - zárul a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!