Ugrás a tartalomra

Járványkórházzá nyilvánították a Semmelweis Kórházat

mti.hu / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 17. kedd 16:49
A Nemzeti Népegészségügyi Központ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház És Egyetemi Oktatókórház  Csabai kapu 9-11. alatt található telephelyét járványkórházzá nyilvánította.

Több kórházat járványkórházzá alakítanak a koronavírus-járvány miatt - közölte az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén. Horváth Ildikó elmondta, a Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét is kijelölték erre, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény. Az államtitkár jelezte: sok "importált" koronavírusos betegre számítanak. Mint mondta, úgy készülnek, hogy Magyarországon is megtörténhet az, ami Ausztriában, ahol egy hét alatt a több tízes esetszámból ezres betegszám lett. Elmondta azt is, hogy a járványra felkészülés miatt átrendezték az egészségügyi ellátórendszert.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház És Egyetemi Oktatókórház kedden közleményben közölte: a  koronavírus járványveszély miatt szükségessé válik az intézmény működési rendjének átszervezése. Keddtől kezdődően a fekvőbeteg osztályokról elbocsátják mindazon betegeket, akiknek ellátásához a kórházi háttér nem elengedhetetlenül szükséges és ezzel párhuzamosan kórházi felvételre csak azon betegek kerülhetnek, akik állapota életveszélyes, sürgős ellátást igényel, vagy az ellátás elmaradása maradandó egészségkárosodáshoz vezetne. A járóbeteg rendelések - a szűrővizsgálat kivételével - üzemelnek, azonban csak azon betegek ellátására kerül sor, akik ellátása elengedhetetlenül szükséges.
Ugyancsak korlátozásokat vezetett be az intézmény a műtéti ellátások területén. Minden életveszélyes, sürgős, vagy maradandó egészségkárosodás veszélyével járó állapotban a műtéteket haladéktalanul elvégzik, azonban a programozható műtétek halasztásra kerülnek. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a daganatos betegek műtéti ellátásának megfelelő programozására.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az intézmény Csabai kapu 9-11. található telephelyét (korábbi Semmelweis Kórház) járványkórházzá nyilvánította. Az elsődleges ellátóhelyek, amelyek a lélegeztetést igénylő betegek fogadásához, illetve a koronavírus fertőzöttek és fertőzés gyanús betegek izolációjához szükségesek, már rendelkezésre állnak. Az intézmény rendelkezik a biztonságos ellátáshoz szükséges humán erőforrással, fogyóeszközzel, és gép-műszer parkkal, valamint a betegellátáshoz szükséges anyagi források is rendelkezésünkre állnak. Az ellátás további átstrukturálását illető lépésekről várhatóan március 19-én, csütörtökön tájékoztatják a lakosságot - zárul a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház És Egyetemi Oktatókórház közleménye. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!