Ugrás a tartalomra

Új pontszámítás, szélesebb képzési kínálat

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 03. szombat 15:32
Változnak a pontszámítás szabályai az egyetemi felvételi eljárásban. A két legfontosabb módosítás, hogy a középszintű érettségi százalékos eredménye az érettségi pontban kevesebbet ér, mint az emelt szintű, és az intézmények a többletpontokról saját hatáskörben dönthetnek.
Fiatalok a Miskolci Egyetem nyílt napján – bővült az intézmény képzési palettája. Fotó: Mocsári László

Az idei felsőoktatási felvételi eljárásban jelentősen átalakultak a szabályok. Ádám Zoltán, a Miskolci Egyetem beiskolázási és oktatásszervezési igazgatója két lényeges változást emelt ki lapunknak: az egyik az, hogy a többletpontok rendszerét felváltotta az intézményi pontok rendszere. A diákok továbbra is 500 pontot (tanulmányi és érettségi pont, valamint intézményi pontot) szerezhetnek, de arról, hogy melyik szakhoz kérnek emelt szintű érettségit, vagy mire, mennyi többletpontot adnak, arról maguk dönthetnek az egyetemek. Érdemes tehát alaposan utánajárni, hogy intézményenként mire jár intézményi pont, és azt mivel kell igazolni.

A Miskolci Egyetem csaknem száz intézményi pontkategóriát állapított meg, amelyeknek egy része minden karon egységesen érvényes, az egyes karok esetében pedig speciális intézményi pontkategóriákat is megállapítottak.

– Minden képzési területre egységesen érvényes intézményi többletpontokat lehet kapni továbbra is az emelt szintű érettségi vizsgára, a nyelvvizsgára, a sportteljesítményre, a tanulmányi versenyeken elért eredményekre vagy az előnyben részesítés kategóriáira (gyermekét nevelő, fogyatékossággal élő, hátrányos helyzetű) – mondta az igazgató. – Mindemellett kibővítettük ezeket a kategóriákat. Például akinek állandó lakóhelye hátrányos helyzetű járásban van, 25 intézményi többletpontra lesz jogosult, melynek vizsgálatát az intézmény hivatalból végzi majd el az állandó lakcím alapján.

Az egyetemen szervezett sikeres érettségi felkészítőért 20 intézményi többletpont jár. Többletpontra jogosít a szakképesítést igazoló OKJ-bizonyítvány is a műszaki, az informatikai, a szociális munka, a gyógypedagógia, a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási alapszakon.

A másik jelentős módosulás az idei évtől, hogy eltérő súllyal veszik figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit. A középszintű érettségi eredményeit 0,67-es szorzóval számítják be, ezért az igazgató azt javasolja – függetlenül attól, hogy a Miskolci Egyetemen csak öt szak esetében kötelező az emelt szintű érettségi vizsga –, hogy aki csak teheti, az emelt szinten érettségizzen, mivel annak eredményét száz százalékban beszámítják, sőt azért tárgyanként 50 többletpont is jár. Ádám Zoltán rámutatott, hogy míg a korábbi években az emelt szintért járó többletpont össze volt kötve az érettségi pontokba beszámított tárgyakkal, addig az idei évtől ezeket a Miskolci Egyetemen már nem kötik össze.

– Ez azt jelenti, ha valaki jogász szakra jelentkezik, és rendelkezik egy testnevelés emelt szintű érettségivel, akkor ezért 50 intézményi pontot kap, így két emelt szintű érettségivel teljes mértékben elérhető az intézményi pontra kapható 100 pont – magyarázta.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az idei évtől újabb alap-, osztatlan és mesterképzésekkel bővül az egyetem oktatási kínálata. Ezek: a fizikatanár és matematikatanár osztatlan képzés, a közösségszervezés, az angol nyelvű logisztikai mérnöki, gépészmérnöki, mérnökinformatikus alapképzési szakok, a kortárs könnyűzenei alapképzés, a klasszikus, valamint régi-zene hangszerművész mesterképzés, a 2 és 3 féléves fizikatanár és matematikatanár mesterképzés, az egészségügyi mérnök és az űrmérnöki mesterképzés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!