Ugrás a tartalomra

A vörös kód ideje alatt nőtt az ellátást igénylők száma

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. január 12. péntek 15:11
Az elmúlt napok extrém hidege az ellátórendszerek felé terelte a hajléktalanokat és a saját otthonaikban fagyoskodókat is, jelentősen többen keresték fel a nappali melegedőket és kértek éjszakai szállást.
Fotó: Juhász Ákos

A hidegebbre fordult időjárás indokolttá tette az úgynevezett vörös kód kihirdetését az országban, január nyolc és tizenhárom között. A rendelkezés azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása ebben az időszakban. Az erőteljes fagyok idején már néhány szabadban töltött óra is komoly kockázatokkal járhat, az éjszakák pedig életveszélyesek lehetnek.

A vörös kód időszakának tapasztalatairól kérdeztünk miskolci hajléktalanellátással foglalkozó intézményeket, amelyek egyöntetűen az ellátást igénylők számának jelentős emelkedéséről számoltak be, mind a nappali, mind az éjszakai menedéket nyújtó szállásaikon. 

Duberné Dunaveczki Éva a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vörös kód hétfői kihirdetésétől kezdve egyre többen keresték fel a Vöröskereszt hajléktalanszállóját Miskolcon. 
„Igyekeztünk mindenkinek helyet biztosítani, vendégágyak elhelyezésére is szükség volt. Az intézményünknek megközelítőleg háromszáz éjszakai férőhelye van a normál időszakban, most ennél legalább öt százalékkal több embernek kellett biztosítanunk a férőhelyet. A csúcson tíz-tizenöt főt külön beállított vendégágyakon helyeztünk el” – ismertette az intézményvezető. 

Hangsúlyozta, az emberek nem csak szállást, hanem teljes napi étkezést és tisztálkodási lehetőséget is kaptak, sőt, annak, akinek szüksége volt rá, új ruházatot is tudtak adni. Hozzátette, olyanok is felkeresték őket, akik nem hajléktalanok, rendelkeznek saját lakással, de nem tudják megoldani az egész napos fűtést. Azért bejöttek a nappali melegedőbe, néhányan éjszakára is, ahol a meleg mellett ők is kaptak ételt naponta kétszer és forró teát. A száz főre tervezett nappali melegedőben is átlagosan száztízen, százhúszan vészelték át a hideg napokat. 

Duberné Dunaveczki Évától megtudtuk, hogy náluk már nincsen külön teajárat, az élelmiszerek közterületen történő kiosztásának jogszabályi változásai miatt, de az intézményeik könnyen elérhetők, ahol mindenkinek biztosítják a forró teát és a meleg ételt. 

„Folyamatosan jönnek az ellátást kérők hozzánk is, teltházzal működik mindkét intézményünk, a nappali melegedő és az éjszakai szállás is. Érezhetően többen érkeztek hozzánk a vörös kód alatt. Olyan bejelentések is jöttek, amikor a saját házukban, lakásukban élő időseket kellett elhelyeznünk, akik nem tudják az elégséges fűtést biztosítani maguknak” – tudatta Kocsenga Anton a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Gondviselés Háza nevű gondozóközpont intézményvezetője. 

Rámutatott, minden hozzájuk fordulót el tudtak helyezni, ha kellett, akkor a közelben működő, szintén a Máltai Szeretetszolgálathoz tartozó idősek otthonában is helyet szorítottak a rászorulóknak, senki nem maradt ellátás nélkül a vörös kód idején. Aki nem tudott vagy nem akart bejönni az intézményeikbe, azokat az utcai gondozószolgálatukkal érték el. Ők mindennap, rendszeresen felkeresik az általuk ismert vagy a diszpécserszolgálatnál bejelentett, segítségre szoruló embereket, meleg teával, zsíroskenyérrel, azzal, ami szükséges. 

Akik bejönnek az intézményeikbe, például a nappali melegedőbe vagy az időszakos férőhelyekre, azoknak biztosítják a reggelit, vacsorát és a forró teát. Szükség szerint a máltaiak is tudnak télies ruházatot biztosítani.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!