Ugrás a tartalomra

Bemutatkozott a Kollerit – Ásványfesztivált rendeztek a hétvégén a Miskolci Egyetemen

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 12. kedd 09:07
Ásványkülönlegességek, drágakövek, ősmaradványok, oknyomozó bemutató, földtudományi játszóház, tematikus kiállítások és számos más érdekesség várta hétvégén a 37. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál látogatóit a Miskolci Egyetemen. 
A Miskolc Televízió riportja.

Március 9-10-én harminchetedik alkalommal rendezték meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált az egyetemen. Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja idén is érdekes, interaktív programok várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Olyan felfedezéseket is megtekinthettek a látogatók, amelyeket most először állítottak ki a világon. A rendezvényen több mint száz hazai és külföldi kiállító 300 asztalon mutatta be a természet élettelen csodáit: ásványokat, drágaköveket és ősmaradványokat. Emellett feldolgozott formában is számos asztalnál láthattunk szebbnél szebb ásványokat és kőzeteket, ékszerekben és dísztárgyakban.

37. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál a Miskolci Egyetemen. Mocsári László képgalériája.

Folytatódott az elmúlt években már nagy sikert aratott földtudományi játszóház, melynek keretében az érdeklődők betekintést nyerhettek bizonyos ásványokból készült, egyszerű, kicsik és nagyok számára is könnyen megvalósítható dolgok elkészítésének módjába. A vállalkozó szelleműek saját kezűleg faraghatták, poríthatták, önthették, ragaszthatták a köveket úgy, hogy abból valamilyen tetszetős, de könnyen elkészíthető alkotás született. A látogatók ízelítőt kaptak a Műszaki Földtudományi Kar különböző tanszékeinek munkájából is. Ennek során kipróbálhatták az aranymosást, különböző ásványokkal, kőzetekkel ismerkedhettek meg, részt vehettek geofizikai mérésben, illetve eljárástechnikai és hidrogeológiai bemutatón is.

ásványfesztivál

Idén először tartottak oknyomozó bemutatót a Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tár munkatársai. A program apropóját a múzeum frissen megnyílt dinoszaurusz kiállítása adta: a szakemberek a mecseki dinoszauruszról, a Komlosaurus carbonisról tartottak előadást.  Mint megtudtuk, az 1966-os felfedezés óta, napjainkra a közgyűjteményekben már több százra nőtt a Mecsekből származó Komlosaurus carbonis nyomok száma. Akad közöttük önálló kövület, de akár 100 m 2 -es területen, összefüggő csapákat alkotó nyomsorok is. Egy részük valódi lenyomat, de vannak a nyomokat kitöltő anyag megkövesedése révén létrejött pozitív példányok.

ásványfesztivál

Egy kisebb lábnyomos felület látható az ELTE Természettudományi Karának egyik épületében, egy nagyobb pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban. Ez utóbbin összesen 102 lenyomat van 21 csapásba rendeződve. Másolatának részlete megtekinthető a miskolci Herman Ottó Múzeum a Dínók Földjén című új kiállításában.  A múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tára őrzi Cserpák Ferenc ajándékát is, egy 200 millió éves pozitív lenyomatot. Az Ásványfesztiválon az érdeklődők egy erről készített másolatot vehettek közelebbről szemügyre, és egy interaktív, játékos nyomozás keretében próbálhatták meg minél többet kideríteni a nyomokat hátrahagyó állatokról, és egykori környezetükről. 

ásványfesztivál

Külön előadáson mutatták be a Pécs-Vasason felfedezett és nemrégiben elfogadott új ásványt, a Koller Gábor ásványgyűjtőről, az ásvány felfedezőjéről elnevezett kolleritet. Ezt a kristályszerkezeti és kémiai szempontból unikális ammónium-vas-szulfit ásványt hazai és osztrák kutatók együttes munkájával sikerült igazolni. Az ásvány egy példányát fénymikroszkóp alatt bárki megtekinthette a rendezvényen.

ásványfesztivál

Vasárnap ingyenes ásvány- és drágakő-meghatározást vehetnek igénybe az érdeklődők. Ennek során nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek határozták meg a látogatók által bemutatott ásványokat, kőzeteket és drágaköveket. 

ásványfesztivál

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!