Ugrás a tartalomra

Áldozatsegítő tanúsítványokat adtak át időseknek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. február 22. szerda 18:01
Bárki lehet áldozat, ahogy segítő is, hangzott el azon a tanúsítvány átadó ünnepségen, amelyet a miskolci Vármegyeháza dísztermében tartottak február 22-én a bűncselekmények áldozatainak világnapján.
Fotók: Mocsári László

Az ünnepi rendezvény keretében több mint ötven időskorú vehette át az önkéntes áldozatsegítő képzést lezáró tanúsítványát, akik civil segítőkként aktívan részt vállalnak ebben az embert próbáló munkában. Lukács-Pete Mária a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) elnöke bevezetőjében elmondta, hogy nagy megtiszteltetés ezen a napon átadniuk mintegy ötvenhat szépkorúnak az Igazságügyi Minisztérium miskolci áldozatsegítő központja és a NYÉSZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei és miskolci szervezete által, az áldozatsegítés témakörében szervezett, önkéntes, kortárssegítő oktatáson való eredményes részvétel tanúsítványát.

Kiemelte: „Ez nem csak közös siker, hanem lehetőség is a további közös munkára, az áldozattá válást megelőző tevékenységre. Ehhez fontos a szakértelem, a megalapozott tudás, az érzékeny környezet és a biztonságot nyújtó közösségek.” Majd Babits Mihályt idézte szabadon: „hiszek az emberben.”

„Bárki válhat áldozattá, de bárki lehet áldozatsegítő is” - mondta felszólalásában Répássy Róbert az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma egyszerre kell megemlékezni az áldozatokról és szólni az őket segítők tevékenységéről, hiszen az állami szervek és a polgármesteri hivatalok mellett nagyon sok civil önkéntes összehangolt munkájának eredménye a gördülékeny áldozatsegítés.

Kifejtette: a 2019-ben elindított szemléletváltás eredményeként, az áldozatsegítő központok létrehozásával már az áldozatsegítő központok keresik meg az áldozatokat, nem nekik kell felkutatniuk a segítséget. Ez annak a jogszabályi változásnak a következménye, amely kötelezi a rendőrséget, hogy átadja az áldozatok adatait a központoknak. Az áldozatsegítő munkába szükség szerint más szakembereket, például pszichológusokat is bevonnak, de jelentős szerepet töltenek be azok az időskorúak is, akik jól ismerik a gyakran áldozattá váló korosztályukat.

"Ahogy igaz, hogy bárki áldozattá válhat, úgy igaz az is, hogy bárki lehet áldozatsegítő, ha mély empátiával, belső meggyőződéssel rendelkezik" - fogalmazott Répássy Róbert, utalva arra, hogy az idősek jól ismerik a generációjukat érintő támadásokat és visszaéléseket. Mint például az utcai, fizikai erőszak vagy az un. unokázós csalások. Ezért is tudnak egymáson segíteni, egymást támogatni.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja az, hogy a bűncselekmények száma csökkenjen, az elért áldozatoké pedig nőjön, ennek érdekében építik ki az áldozatsegítő központok és pontok hálózatát az egész országban. Tizenötöt már megnyitottak, a cél, hogy két éven belül minden vármegyeszékhelyen szakemberekhez tudjanak fordulni segítségért az áldozatok.

Budapesten kívül elsőként Miskolcon nyitott áldozatsegítő központot az Igazságügyi Minisztérium 2018. március 19-én; a központ partnerségi együttműködést kötött a több mint ötezres tagságú Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségével. Ennek keretében közösen szerveztek önkéntes áldozatsegítő kurzusokat a múlt évben időskorúaknak Kazincbarcikán, Ózdon és Miskolcon. A képzést sikeresen teljesítők vehették át most a tanulmányaikat lezáró tanúsítványt.

Az ünnepi eseményen több vármegyei és városi szakember mellett részt vett dr. Schirger György a vármegyei önkormányzat jegyzője, Doszpoly Orsolya a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátora, dr. Korpás Lajos rendőr alezredes, Sinkó Imre rendőr alezredes is. 

 

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban - 1993 óta Magyarországon is - az áldozatok napja. A bűnmegelőzési tevékenység fontos területe az áldozattá válás megelőzése, az áldozatok védelme és segítése. A rendőrségen az ügyfeleket (sértetteket, áldozatokat) az ún. áldozatvédelmi referensek is segítik, akiket a kérdésekkel telefonon vagy e-mailben is meg lehet keresni. Az áldozatsegítés rendszere a bűncselekmény, a tulajdon elleni szabálysértés következtében elszenvedett hátrányokon, a megrázkódtatásokon próbál enyhíteni. Ebben fontos szerepet vállalnak az állami áldozatsegítés elemei - a Kormányhivatalok Áldozatsegítő Szolgálatai, az Áldozatsegítő Központok (ÁSK), az ingyenes Országos Áldozatsegítő Vonal -, és a különböző civil szervezetek is, mint Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!