Ugrás a tartalomra

„Az emlékezés és a főhajtás kötelessége közös”

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. október 24. csütörtök 07:06
„Szeretném, ha Miskolc ma közösen emlékezne és közösen hajtana fejet, mert közös múltunk, a sokszínű fundamentumunk, amit ’56 hősei a könnyeikkel és vérükkel áztattak, a mi legértékesebb örökségünk” – fogalmazott az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján Veres Pál polgármester, a Petőfi téren elmondott ünnepi beszédében.
Mocsári László képgalériája!

’56 emblematikus miskolci helyszíne a Petőfi tér: 63 éve az itt megtartott nagygyűlésen mintegy 40 ezren vettek részt, s hallgatták, amint Nagy Attila színművész elszavalja a Nemzeti Dalt.

„Az örökség: kötelesség”

„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen” – Széchenyi István szavai Miskolc polgármestere szerint „ma különösen aktuálisak”. Veres Pál ünnepi beszédében úgy fogalmazott, emlékezni kötelesség és felelősség is egyben. Számtalan olyan esemény van történelmünkben, amit nem feledhetünk, de „jelenünket leginkább 56 öröksége határozza meg”, hangoztatta.

Fotó: Mocsári László

– Az örökség kötelesség és teher, de gazdagság és büszkeség is egyben – mutatott rá a városvezető. – Amit átéltek őseink, azok mind mi vagyunk, hiszen bennünk él tovább; a kultúránkban, a nyelvünkben, szinte a génjeink részévé vált. Meg kell őrizni és tovább kell adni az örökséget, hogy tovább éljen és újra tovább adhassák a következő nemzedékek.

S hogy mi ez az örökség? Az egyetemisták, a miskolci diákok és munkások emléke, de a tüntetésre, az emblematikus helyszínekre ugyanúgy emlékeznünk kell, mint a hősökre, vagy az eldördülő lövésekre. – Fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt. A veszteség mindannyiunké, Miskolc vesztesége. És az emlékezés és a főhajtás kötelessége is közös – emelte ki Veres Pál.

Együtt, békében

Mai, „közös dolgainkról” szólva a polgármester kiemelte: meg kell őrizni, ápolni és gyarapítani kell Miskolc közösségét. „Csak egy Miskolc van, és az mindannyiunké”, húzta alá. – Munkásoké és diákoké, tanároké és orvosoké, időseké és fiataloké, választóké és választottaké, jobb- és baloldaliaké, zöldeké, civileké, kormánypártiaké és ellenzékieké, pártpolitikán kívül állóké. Ezek vagyunk mi, ez Miskolc. Sokfélék vagyunk, de a város szeretete összeköt minket – hangsúlyozta, hozzátéve: hogy a város újra a napos oldalra kerüljön, azért is közösen kell cselekednünk, csak együtt tudjuk ezt a célt elérni.

– Mi számomra ’56 igazi öröksége? A közösséghez tartozás érzése, a közös érdekek és értékek érvényesülése, a megbékélés vágya, a szabad gondolat alkotó ereje, az emberi jóságba és a boldogabb jövőbe vetett hit – ezekre kell építenünk, folytatva elődeink munkáját, együtt, békében – zárta ünnepi beszédét Veres Pál.

A megemlékező szavakat követően a miskolci önkormányzat vezetői, képviselői, a politikai pártok, a városi intézmények képviselői elhelyezték az emlékezés virágait, koszorúit a Petőfi-szobor előtt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!