A zártkörű borversenyt a Miskolczi Borbarátok Társasága szervezésében, a Miskolci Polgármesteri Hivatal támogatásával tartották. A verseny érdekessége, hogy nem a pincészetek nevezik be boraikat a versenyre, hanem a forgalomban lévő borokból válogatnak a szervezők.
Gyurcsik András elnökségi tag előzetesen elmondta, a bírálók felelősségteljes feladat előtt állnak, hiszen a versenyen arra tesznek javaslatot, hogy a miskolci polgárok karácsonyi asztalára milyen borok kerüljenek.
Burgony Péter elnökségi tag arról nyilatkozott, hogy a rendezvényt kifejezetten az adventi időszakhoz kapcsolták. – Azt néztük meg, hogy mik vannak az üzletek polcain, milyen borokat lehet kapni. A társaságunk tagjai szerzik be ezeket a tételeket a nagyobb borválasztékot kínáló miskolci boltokban – tudatta.
Közel 80 tétel került terítékre, három kategóriában: fehér, vörös és desszert bor. A bírálók között pedig volt borász, hegybíró, képesített borbíráló, komoly szakmai zsűri jött tehát össze a rendezvényre.
A verseny fővédnöki tisztét elvállaló Veres Pál polgármester köszöntőjében elmondta, ahogy idősödött, úgy kezdte el egyre inkább értékelni azt, amiben a hagyomány, a tradíció megmutatkozik, testet ölt, amiben egy közösség van jelen, és ahol generációk egymásnak adják át tapasztalataikat.
– Mindezek megtestesülnek a borban; évszázados tudás, tradíció, odafigyelés és a hivatás szeretete – hangsúlyozta a városvezető, aki partneri támogatásáról biztosította a miskolci gasztrorendezvények szervezőit.
Bírálóbizottság döntött a borok minőségéről, és a nyertes borok egy évig használhatják a „Hunnia Bor Rangolás legjobb bora 2019” címet. Vörös Attila borszakújságíró, bormarketing szakember segítette a szakmai munkát. A mostani verseny abból a szempontból volt unikális – mutatott rá a szakértő –, hogy a hasonló rendezvényeken borászatokat kérnek fel, hogy küldjenek borokat. – Itt azonban megvásárolták a szervezők a borokat, ezzel is támogatva a borászatokat. Ez pedig objektivitást, függetlenséget biztosít, ami nagyon fontos dolog. Ez is mutatja, hogy ma Miskolcon a bor mennyire fontos szerepet kap a gasztronómiai életben. Vannak helyi borok, amik fontos szerepet töltenek be a régió kulturális életében – fogalmazott.
Elmondta, több esetben olyan borok nyertek, amelyek nemcsak minőségben, hanem élményben is sokat nyújtanak.
A verseny eredményét az Avasi Borangolás folytatásaként, a Miskolci Polgármesteri Hivatal aulájában megrendezett III. Miskolci Borszalon keretében hirdették ki, és a későbbiekben a szervező weboldalán is megtalálhatóak lesznek az eredmények. Hat győztest hirdettek: olcsóbb és drágább árkategóriájú fehér, vörös és desszertbort. A nyerteseket egyelőre nem áruljuk el, hamarosan további cikkekben, szakértőket megszólaltatva mutatjuk majd be a miskolci borszerető közönségnek.
A Borszalont szintén a Miskolczi Borbarátok Társasága szervezésében, a Miskolci Polgármesteri Hivatal támogatásával, valamint a Szövetség a Bükki Borvidékért közösség közreműködésével rendezték meg.
A borokat kóstoláshoz és vásárláshoz a Gallay Kézműves Pince és a KT Kézműves Pince borászai biztosították, lehetett válogatni a Hetedhét Pincészet boraiból is, de tartottak Kreinbacher kontra Mezey pezsgőkóstolót is, ahol mindenki eldönthette, melyik ital illik a saját ünnepi menüjéhez.
A zenét előbb a La Barriere Manouche Zenekar, majd az Akvarell biztosította, a finom falatokról pedig a Via Piano gondoskodott.