Ugrás a tartalomra

Digitális Család Fesztivál Miskolcon a családtagok közti digitális szakadékról

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 09. csütörtök 16:29
A programsorozat célja a családtagok közti digitális szakadék csökkentése. Szerda délután az érdeklődők megnézhettek egy filmet, mely a fiatal generáció digitális tartalomfogyasztásával foglalkozik, majd egy szakmai kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt, a Tudomány és Technika Házában.

A Vodafone és a Digitális Család által szervezett Digitális Család Fesztivál szerda délután Miskolcra érkezett. A rendezvénysorozat segíti az okoseszközök világában való eligazodást, legfőbb célja a családtagok közti digitális szakadék csökkentése.

Fotók: Végh Csaba

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontosak a családok. A szolgáltató hisz abban, hogy csak úgy lehetséges a gyermekeknek hatékony iránymutatást adni a digitális világban, ha ismerjük digitális eszközhasználati szokásaikat – ezért hívta életre a Digitális Család Fesztivál nevű eseményt, melyen – hazánkban csak itt – láthatták a résztvevők a Screenagers – Growing Up in the Digital Age című dokumentumfilmet, ami a fiatal generáció digitális tartalomfogyasztásával foglalkozik. Delaney Ruston (pszichológus és rendező) dokumentumfilmje betekintést nyújt abba, hogyan hat a digitalizáció és a technológiai fejlődés gyermekeink és családunk mindennapi életére.

A filmvetítést követően meghívott szakértők részvételével kerekasztal-beszélgetést tartottak, és bemutatták a hazai családok körében végzett reprezentatív kutatást a filmben látható problémák magyar megjelenéséről. A közönség pedagógusokból, helyi szakértőkből, valamint az ifjúságvédelem és a nevelés számos területén dolgozó regisztráltakból állt.

Az új kor új kihívásokkal is jár – vallja a digitális pedagógia szakértő, aki szerint, ahogy a mindennapokban, úgy az oktatásban is fontos az okos eszközök okos használata. Erről szól a Screenagers című dokumentumfilm is, ami azt vizsgálja, milyen hatással vannak az okos eszközök a tinédzserek életére.

A digitális kor új kihívások elé állít bennünket is és a Vodafone ebben is szeretne a családok segítségére lenni. Ezért vezették be a gyerekórát, és ezért indították el a digitális család online magazint, ami szülőknek, pedagógusoknak segít eligazodni az okos eszközhasználat világában.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott, azért építették ezt a találkozót a Screenagers című film köré, mert ez a film rendkívül alaposan és sokrétűen járja körbe a fiatalok eszközhasználati szokásait, így remek kiindulópontja egy olyan párbeszédnek, ami segít a szülőknek a digitális korban való gyereknevelésben. – Ugyanis rengeteg új kérdéssel találkozunk: tudjuk-e milyen tartalmakat fogyasztanak a gyerekek online, milyen veszélyek leselkednek rájuk, vagy azt, hogyan védjük meg őket – sorolta.

A digitális kor sok előnyt tartogat, Csöbör Katalin szerint ezért is fontos, hogy az okoseszköz-használat lehetősége minden településen elérhető legyen. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az lesz a kor kihívása, hogy melyik ország, mennyire tud ezzel az újfajta mesterséges intelligenciával és a digitális világgal élni, valamint az, hogy ebben még okosabbak, még ügyesebbek legyünk.

A digitalizáció lehetősége mellett védelmet is kell nyújtani a gyerekeknek, és ez összeurópai szinten is kiemelt téma, hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék tagja. Mint mondta, ezzel a kérdéssel az Európai Számvevőszék is foglalkozik. – Márciusban adtunk ki egy tájékoztatót éppen a kiberbiztonságról, a bűnüldözés kérdéséről, a bennünket érintő veszélyekről és arról, hogy ezeket a képességeket, készségeket, ami a digitális érában jelen van, vagy éppen nincs jelen, hogyan lehetne fejleszteni.

A fesztivál miskolci állomása a családokhoz és a pedagógusokhoz szólt. A filmvetítést követően a digitális család hazai helyzetéről meghívott szakértők beszéltek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!