Ugrás a tartalomra

"Egy mozgáskorlátozott ember egész életében igyekszik kompenzálni"

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 24. szombat 11:29
Egy mozgássérült férfi beteljesült életét meséli el Kassai Balázs János legújabb könyvében. A Halálom előtt fantasy-elemekkel átszőtt hőstörténet, ami nagyon is hétköznapi témát dolgoz fel: küzdelmekről, az élet szépségeiről és teljességéről olvashatunk ebben az aprócska, alig 90 oldalas könyvben. Interjú a szerzővel.

Könyvet írt, hogy érzékenyítse a társadalmat, de közben lelkének mélységeit is feltárja. Kassai Balázs János egy orvosi műhiba következtében születésekor mozgáskorlátozottá vált. A megfontolt, életigenlő középkorú férfival egy belvárosi kávézóban találkoztunk, hogy az idén a Bíbor Kiadónál megjelent könyvéről beszélgessünk. Jelleme azonnal, már a bemutatkozás utáni pillanatokban megmutatkozott: előzékenyen megkérdeztem, tudok-e bármiben segíteni, amíg a kerekesszékből átül az asztalhoz. Nem bántóan, de határozottan utasított el:

"Köszönöm szépen, de szoktam jelezni, ha segítségre van szükségem. Bízd rám, kérlek" - mondta, miközben kikérte a szokásos limonádéját, majd mesélni kezdett.

A Halálom előtt főhőse Kovács János, egy középkorú, mozgáskorlátozott férfi. Egy napját követhetjük végig, de a megszokott hétköznapot egy fantasy-irodalomhoz köthető történetszál bonyolítja: főhősünk önként felajánlja életét a Miskolcot rettegésben tartó sárkánynak. Az emberáldozat bemutatása évtizedes hagyomány már a városban, az áldozatok életük utolsó időszakában hatalmas dicsőségben fürödnek, és haláluk után is óriási tisztelet övezi a nevüket. János azonban úgy érzi, mielőtt végrehajtaná a hőstettet, még van egy feladata az életben.

minap.hu: Fikció és valóság keveredik a Halálom előtt című könyvében. Könnyebbnek tűnt így az elbeszélés, amikor egy mozgáskorlátozott férfi egy napját akarta leírni?

Kassai Balázs János (K. B. J.): Inkább megfordítanám: az olvasó számára könnyebb feldolgozni, ha egy fiktív világba helyezem az eseményeket. De az is motivált, hogy egy történet formájában dolgozzam fel saját élményeimet arról, milyen belső és külső nehézségekkel nézhet szembe egy mozgássérült ember egyetlen nap során.

minap.hu: Elég csak az öltözködést, a közlekedést említeni. De egy olyan problémakörre is rávilágít a könyvben, amiről talán ritkábban, szégyenlősebben beszélnek sors- és kortársai: egy középkorú férfi vágyott szerepeiről. A gyermekvállalás, az apaság óhajtása komplikálja igazán a témát.

K. B. J.: Valóban, 34 éves szerzőként abban a korban vagyok, amikor egy férfi már erősen gondolkodik azon, hogy gyermeket vállaljon. Mozgáskorlátozottként párt találni, családot alapítani azonban sokkal-sokkal bonyolultabb, mint egy átlagember számára. Nagyon komolyan át kell gondolni például, hogyan magyarázzuk majd el azt, hogy miért különbözünk a többi embertől. És persze maximálisan figyelni kell a gyereket, ő hogyan dolgozza fel ezt. De azt tudom mondani, hogy a családalapítás ugyanúgy benne van a fejünkben, igenis lehetnek nagy terveink nekünk is.

minap.hu: "Végre hős lehetek egy röpke pillanatra, még ha csak utólag is. Én, aki világ életemben hátrányból indultam és kapaszkodnom kellett azért, hogy legalább az esélyem meglegyen arra, hogy egyenlőként kezeljenek" - magyarázza a főhős, miért dobja oda az életét a sárkánynak. Alapélménye egy fogyatékkal élőnek az önfeláldozás, illetve, hogy kevesebbnek érzi magát?

K. B. J.: Mozgáskorlátozottak tanítására szakosodott gyógypedagógusként látom mindkét oldalt a Martin János Technikum, Szakközépiskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolában. Pontosan tudom, hogy egy mozgásában korlátozott ember egész életében igyekszik valamilyen formában kompenzálni. Nálam ez egy belső ösztön. Nem tapasztalom azt például, hogy lenéznének, tehát nem ebből ered. De kiskorom óta érzem, hogy valamit tennem kell ahhoz, hogy kitűnjek a többiek közül, és ez egy természetes, ösztönös kompenzációs folyamat nálam.

minap.hu: Olyannyira, hogy hőssé kell válni?

K. B. J.: A főhős a világ leghíresebb mozgássérültjéhez, Héphaisztoszhoz, a sánta kovácsistenhez hasonlítja magát. Úgy gondolja, hogy ha ő meg tudta csinálni, hogy isten lett belőle, és megszerezte magának a szerelem istennőjét, majd gyereket nemzett, akkor erre ő is képes. Az persze már egy kompenzációs téveszme, hogy Kovács János az önfeláldozásával el tudja érni ezt az isteni, félisteni státuszt.

minap.hu: A gyógypedagógus Kassai Balázs János hogyan mutat példát?

K. B. J.: Világ életemben tanár akartam lenni. Az ELTE-n lehetett szakosodni, és én mozgás- és látássérültek tanítását választottam. Az motivált, hogy a hozzám hasonló embereken segíteni tudjak. Akik hozzám járnak, olyan gyakorlatokat is megtanulnak, amik könnyebbé teszik számukra a mindennapi helyzeteket. Az iskolán kívüli életre is felkészítem őket.

A kötet bemutatóján

minap.hu: Jelezte, tervei vannak a könyvvel.

K. B. J.: Igen, komolyabb terveim vannak, mert érzem: társadalmi érzékenyítésre alkalmas a történet. Közelebb kell vinnem az emberekhez, hogy a különleges élethelyzetekre jobban rálássanak, jobban megértsék azokat. Hamarosan előadást tartok a könyv kulcskérdései kapcsán a fővárosi Semmelweis Egyetem Pető András Karán. De szeretném, hogy játékfilm is készüljön a Halálom előtt-ből. Igazán így tudna sokakhoz eljutni az üzenetem: attól, hogy valami eltér a megszokottól, még nem feltétlenül rossz.

minap.hu: Kerek az élete?

K. B. J.: Akkor látom teljesnek, amikor helyt tudok állni a munkahelyemen és a magánéletben; ha nem szorulok senki segítségére, és mindezek mellett még boldogan is élek. Azonban az a típusú férfi vagyok, aki szeretne családot. Beteljesült életnek ezt tartom.

Kassai Balázs János gyógypedagógus, író, zenész, parasportoló 1988-ban született Miskolcon. A Kós Károly Építőipari Szakközépiskola elvégzése után a Karrina Szakképző Iskola gyógymasszőr szakán folytatta tanulmányait, majd elvégezte az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának gyógypedagógia szakot. Szomatopedagógusként, illetve tiflopedagógusként dolgozik, szakterülete a rehabilitációs mozgásfejlesztés és a látásfejlesztés. Első műve – A fákon túl... című verseskötet – 2009-ben jelent meg. Kilenc évvel később fejezte be első novellakötetét, a "Mi. Miskolc"-ot. 2019-ben adta ki a Seprű és Kereszt, valamint a Rákóczi kincseskamra című művét. A Halálom előtt a Bíbor Kiadónál jelent meg idén. Írói pályája mellett a zene miatt is ismert Miskolcon: a 2005-ben megalakult miskolci SKOPE rockzenekar egyik alapító tagja és dobosa volt. A zenekar 2007-ben adta ki az első, Szabadon című demólemezét. Parasportolóként pedig főleg úszással foglalkozott, de eredményesen szerepelt bocciában is. 2003-ban a Miskolci Akarat SE sportolójaként részt vett a mozgáskorlátozott úszók számára Pécsett megrendezett Nemzeti Bajnokságon. Itt 100 méter mellúszásban második lett SB5 kategóriában. Legnagyobb sportsikerét egy lengyelországi úszóversenyen érte el, melyet a poznani Adam Mickiewicz Egyetemen rendeztek meg 2012-ben. A versenyen több európai ország 121 mozgás-, hallás- vagy látássérült hallgatója indult. Kassai Balázs az ELTE csapatának tagjaként 50 méteres mellúszásban lett első, mozgássérült kategóriában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!