Ugrás a tartalomra

Életerő a tányéron: tippek és praktikák

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. október 05. hétfő 15:45
Miskolc egyik új, glutén- és laktózmentes éttermének, az Étrend’inek tulajdonosa az egészséges étkezés alapjairól beszélt lapunknak.

Girhiny Péter szerint néhány egyszerű elvet betartva sokat javíthatunk szokásainkon.
- Mindennek az alapja a megfelelő hozzávaló. Szerencsére a magyar termékek java része jó minőségű a szigorú szabályozások miatt. Így, amennyiben lehetséges, vegyünk hazai termékeket – véli Girhiny Péter, aki tudja, hogy mindenki a saját pénztárcájához mérten vásárol, de mégis arra biztat, próbáljunk odafigyelni, hogy egy-egy feldolgozott termék milyen összetevőket tartalmaz.
- Sok olyan adalékanyag létezik, ami rossz hatással van a szervezet működésére. Például a húskészítményeknél nem mindegy, hogy 30 vagy 80 százalék húst tartalmaz az adott termék. Sokszor nem a legolcsóbb megoldás a legjobb ár-érték arányú.

Girhiny Péter kitért arra is, fontos hogy a felhasználni kívánt zöldségeket, gyümölcsöket mossuk meg alaposan, bő vízben. Ha megvannak a megfelelő alapanyagok, onnan már rajtunk múlik, mennyire egészségesen készítjük el azokat.

- A magyar konyháról azt tartják, hogy zsíros és fűszeres, azonban nem feltétlenül kell száműzni a hazai ízeket, ha egészségesen szeretnénk étkezni – véli az Étrend’i tulajdonosa. - Inkább reformáljuk meg a recepteket, úgy, hogy megtartsák jellegzetes ízüket! Például a rántást nem bő olajban, hanem kevés zsiradékkal készítsük vagy akár zsiradék nélkül, úgynevezett szárazrántásként. A főzelékeket és krémleveseket is lehet önmagukkal sűríteni, ha egy botmixerrel átdolgozzuk őket. Hasonló a helyzet a habarással is: tejföl helyett használjunk natúr joghurtot! Ezzel a praktikával ugyanolyan finom ízeket tudunk kicsalni, jóval egészségesebben - hangsúlyozta. A zöldségek esetében fontos, hogy megőrizzük azok vitamintartalmát. - Ne főzzük túl a zöldségeket, inkább válasszuk a párolást!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!