Ugrás a tartalomra

Érzékenyítő tréning az ügyfélszolgálatosoknak

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. február 22. szerda 13:20
Rendhagyó tréninget szervezett az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársainak a miskolci polgármesteri hivatal azzal a céllal, hogy megismerjék a fogyatékkal élők világát és ezáltal hatékonyabban tudjanak segíteni a hozzájuk forduló mozgás-, látás- vagy hallássérült ügyfeleiknek. 
Fotók: Mocsári László

Kassai Balázs János gyógypedagógus, középiskolai tanár, aki maga is kerekesszékes fiatalember, a közel kilencven perces tréningje során arra igyekezett felkészíteni a hivatali szakembereket, hogyan kezeljenek adott esetben egy szituációt, hogyan viszonyuljanak munkájuk során egy fogyatékkal élő emberhez. 

A gyógypedagógus elmondta, hogy rendszeresen tart ilyen tréningeket, mert mint maga is mozgásában korlátozott személy, első kézből látja és ismeri azokat a problémákat, amelyekkel sorstársai találkoznak akár egy-egy ügyintézés során, ahogyan azok zavarát is érzékeli, akik az asztal túloldalán ülnek, mert nem tudják, hogyan kezeljenek adott esetben egy helyzetet, hogyan viszonyuljanak egy fogyatékkal élőhöz. Az előadótól megtudtuk, hogy nem csak tanít, hanem könyveket is ír, amelyek maguk is alkalmasak a társadalmi érzékenyítésre. Legutóbbi kisregénye, melynek címe „Halálom előtt”, az érzékenyítő képzés tematikáját is kijelöli. 

A mű főhőse egy mozgáskorlátozott férfi, akinek karakterét önmagáról mintázta. Ez egy szerelmi történet, amely húsbavágó dolgokat tárgyal, mint a családalapítás kérdése, a kényszeres kompenzáció, az önálló életvitel nehézségei vagy a szexualitás. „Ezen kulcskérdések kapcsán jött az ötlet, hogy érzékenyítő előadásokat kellene tartani az országban mindenfelé, hogy az egészséges emberek jobban megismerjenek minket” – vázolta Balázs. Az előadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek a tréningek nem egyfajta könyvbemutatók, a kisregénye csak a vázát alkotja az előadásoknak, amelyből néhány idézettel is átélhetőbbé teszi a tárgyalt kérdéskört. 

„Egy szakmai előadásban lényegében saját magamról mesélek, a saját magam által írt könyv alapján, és így valóban életszagú lesz az egész. Ha én ezzel az előadássorozattal elérem, hogy megfordul a szórend, és nem azt mondják, hogy a mozgáskorlátozott ember, hanem, hogy az ember, aki mozgáskorlátozott, akkor már úgy fogom érezni, hogy hozzátettem valamit a világhoz – avatott be Balázs. Hozzátette, hogy azt szeretné, hogy úgy menjenek el az emberek az előadásairól, hogy egy kicsit jobban bele látnak a mozgáskorlátozottak világába. Mélyebben megértik ezeket az embereket, és ezáltal az együttélés, együttműködés és társadalmi integráció is könnyebbé válhat. 
Példaként említette azt a könnyen előforduló helyzetet, amikor egy kerekesszékes fiú kezd el udvarolni egy nem mozgáskorlátozott lánynak. Ilyenkor fontos lenne, hogy ne ijedjenek meg ettől, ne vakarják a fejüket, hogy Úristen most mi fog történni? Hanem természetesnek vegyék, hiszen az is. Csak az legyen ilyenkor a kérdés, hogy tetszik-e nekik a másik ember, vagy nem? De magával a helyzettel tudjanak mit kezdeni. 

„Azt gondolom, ezek nagyon fontos kérdések. Ha már két ember úgy fog innen elmenni, hogy elkezd egy kicsit másképp gondolkodni, akkor egyre több és több ilyen ember lesz, aki másképp gondolkodik erről, és így eljuthatunk majd addig – akár évek alatt -, hogy az egész szemlélet meg fog egy kicsit változni. Ez lenne ezeknek az előadásoknak a célja” – tudtuk meg az előadótól. 

A jelenlévőket Varga Andrea alpolgármester köszöntötte, kifejezve örömét, hogy ez a fajta érzékenyítő tréning megvalósulhatott a Városházán. Nemcsak, hogy megvalósulhatott, de az érdeklődés is nagy volt, hiszen a közönség megtöltötte a közgyűlési termet. 
Az alpolgármester hangsúlyozta, fontos, hogy megismerjük a fogyatékkal élők sajátos világát, a hivatalon belül pedig különösen az ügyfélszolgálaton dolgozók számára lehet hasznos egy ilyen érzékenyítés, hiszen ők naponta találkoznak azokkal a miskolciakkal, akik sajnálatos módon valamilyen fogyatékkal élnek. 

„Az ügyfélszolgálaton dolgozó kollégáink vannak a frontvonalban. Ők azok, akik fogadják az ügyfeleket. Fontos, hogy a munkatársaink felkészültek legyenek, s ne csak a szakterületüket illetően, de abban is, hogy a fogyatékkal élőknek is hatékonyan és eredményesen tudjanak segíteni” – mondta az alpolgármester.

„Amikor egy sérült vagy fogyatékkal élő emberrel kerülünk kapcsolatba, először zavarba jövünk, nem tudjuk, mit kell tennünk, nem tudjuk, hogyan segíthetnénk jól őket. Ez az előadás pedig pont arról szólt, hogy egy kerekesszékes fiatalember mondta el, ő hogyan látja az ügyfélszolgálatok működését, melyek azok az apró gesztusok, amelyek megkönnyíthetik az ő, illetve sorstársai számára a hivatali ügyintézést. Bízom abban, hogy egy ilyen érzékenyítő tréning által még ügyfélbarátabb, még segítőkészebb ügyintézés fogadja a miskolciakat a városházán” – fogalmazott Varga Andrea.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!