Ugrás a tartalomra

Farkas Gyula fotói a Feledy-házban 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2020. március 12. csütörtök 15:37
Utazások térben és időben címmel nyílt meg szerda délután Farkas Gyula fotográfus kiállítása a Feledy-házban. 

Több mint hét évtizede a mindennapjai része a fényképezés, hivatalos fotográfussá azonban sosem vált Farkas Gyula. A hobbi még 1950-ben indult, amikor megvette első dobozgépét. Fotózni teljesen autodidakta módon tanult meg, az első sötétkamráját otthon, a padon alakította ki, később mindig a fürdőszobában hívta elő a képeket. A fotóin semmilyen beavatkozást nem végzett, még retust sem alkalmazott, igyekezett mindig tisztán dolgozni.

Operatőrnek készült, Szabó Istvánnal és Száraz Sándorral együtt felvételizett a Filmművészeti Főiskola operatőri szakára, ám hely hiányában nem vették fel. Orosz–földrajz szakos pedagógusként végzett a főiskolán, több mint hat évtizeden át tanított. A hatvanas évektől az utazás, az országjárás és az idegenvezetés is egyre fontosabb szerepet játszott az életében. Sokat járt egy-kétnapos túrákra először megyén és országon belül, majd a szomszédos országokba, de vezetett csoportot Rómában és Párizsban is.

A kiállítást szerdán nyitották meg. Mocsári László képgalériája

A fényképezés az utazással és az idegenvezetéssel párhuzamosan lépett be az életébe. Több mint 300 ezer negatívja, illetve diája van. Az utazásai alatt készült fényképeket mindig feldolgozta, ezekből tartott évtizedeken keresztül hatalmas népszerűségű előadásokat. A lillafüredi és a tapolcai üdülőkben harminc éven át diavetítéses előadásokat tartott az itt üdülő vendégeknek Miskolcról és környékéről, az észak-magyarországi régióról és Magyarország gyógyfürdőiről is, de gyakran adott elő a külföldi utazásairól is.

Alapító tagja az 1953-ban létrejött Miskolci Fotóklubnak, a tanítás mellett fotószakkört vezetett az iskolában. Soha nem szűnő lelkesedéssel járta az utcákat és kereste a témákat, dokumentálta a miskolci pillanatokat évtizeden át. A város mindennapjait megörökítő fotói gyakran felbukkannak a Miskolc történetét bemutató kiadványokban és digitalizálva az interneten. Fotói mintegy száz kiadványban, folyóiratban, útikönyvben jelentek meg, képeit rendszeresen állították ki bel- és külföldi tárlatokon, pályázatokon, ahol több oklevelet, plakettet nyert.

A művészi jellegű fényképeiből Utazások térben és időben címmel szerdán nyílt kiállítás a Feledy-házban. Farkas Gyula – aki 2008-ban megkapta Miskolc város Pro Urbe kitüntető díját – idén 88 éves. Fizikailag már nem annyira fürge, de szellemileg még igen, és nagyon nagy lelkesedéssel tervezte, alakította ezt a kiállítást, mely a fotóművészt mutatja be. A tárlat előzetes bejelentkezés alapján látogatható május 13-ig. A Herman Ottó Múzeum 2020 őszére még egy tárlatot tervez Farkas Gyulának, amely a helytörténész fotográfust fogja bemutatni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!