Ugrás a tartalomra

Gyertyagyújtás előtt sírkőtisztítás

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. október 22. szombat 11:37
Közeleg a Halottak Napja, ilyenkor azok is elindulnak felkeresni elhunyt szeretteik, barátaik és ismerőseik sírját, akiknek az év folyamán nem jut rá ideje. Különösen azért, mert ma már sokan a szülőhelyüktől távol élnek és dolgoznak, akár külföldön is.
Minap-archív fotó: Mocsári László

A ritkábban látogatott síroknál azonban gyakran éri meglepetésként az embereket, hogy akár egyetlen év leforgása alatt mennyire romolhat a sírkő állapota. Különösen a régebbi, hagyományosnak mondható műkőből készített nyughely esetén. A csiszolt műkő porózus felülete ideális porfogó, könnyen megtelepszenek rajta a különböző gombák, és nem ritka a zöldes algásodás avagy a mohásodás sem. De ismerősen köszönnek ránk az egész évre síron hagyott koszorúk, csokrok vasdrótjaiból lefolyt és a kőbe maródott rozsdafoltok is.

Aki teheti ilyenkor vödröt, súrolókefét ragad és igyekszik megtisztítani a kedves elhunyt síremlékét, hogy mire jönnek a megemlékezők, a mécseseikkel a sír szép legyen. Aztán gyorsan ráébredünk, hogy ez nem is olyan egyszerű munka. Ha van makacs szennyeződés, akkor a műkőre lerakódott biztosan az. Víznél, kefénél és elszántságnál többre van szükség. Ilyenkor jön el a pont, amikor inkább szakembert keresünk a munkára, aki a megfelelő eszközökkel, vegyszerekkel és szakértelemmel olyanná varázsolja a sírokat, amilyennek látni szeretnénk. És ez persze költség, nem is kicsi.

A rendelkezésre álló technológiák igen sokfélék. A komolyabb felújítástól, a magasnyomású mosóval történő vegyszeres lemosásig széles a kínálat, ami az árakban is meglátszik. Molnár János miskolci sírköves elsősorban komplett felújítást vállal, mert szerinte az egyszerű lemosások nem elég hatékonyak, ráadásul a fellazult részeket is könnyen letépi a magasnyomású mosóberendezés, amivel több kár keletkezhet, mint haszon. Ezért ők előbb lecsiszolják a műkövet csiszológéppel, ezután mossák le, majd az egész felületet lekenik tömítő masszával, amely így a levált, repedt részeken kitölti, javítja a hibákat. Ennek ára meglehetősen borsos, míg két éve még egy egyes sír 30 ezerbe, egy dupla 60 ezerbe került, ma már közel a kétszeresébe, állapottól függően.

Gyors körképünkből kiderült, hogy az egyszerűbb, magas nyomású vegyszeres lemosás árai tartanak ma ott, ahol néhány éve még a felújításé volt. Az árakban természetesen nagy különbségek lehetnek helytől, állapottól, sőt távolságtól függően, de az átlagár az egyes sírok esetén 30 ezer forint, a kettős síroknál 40-60 ezer körül jár. Ezért a pénzért cserébe szép, szinte újszerű síremlékeket kapunk. Csak ne feledjük, hogy nem marad örökre ilyen, pár év és a műveletet újra el kell végezni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!