Ugrás a tartalomra

Így lett több mint kilencvenszázalékos az MVK kedvezménye

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. március 14. csütörtök 09:14
A miskolci oktatási intézményben tanuló 14 éven aluliak közösségi közlekedése továbbra sem ingyenes, de egészen közel esik hozzá.
Fotó: Osztie Tibor

Ahogy arról beszámoltunk a hét elején: ez év április elsejétől egy vonaljegy árának megfelelő összegért, 430 forintért válthatnak havi tanuló kombinált bérletet a 14 év alatti gyermekek annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31.), amelyikben a 14. életévüket betöltik.

A városi közgyűlés által hétfőn elfogadott előterjesztés még lakcímhez sem köti a kedvezményt, miután a korhatár mellett az egyetlen feltétel, hogy az érintettek valamely miskolci oktatási intézményben tanuljanak.

A diákok a minimális díj ellenében tehát az MVK Zrt. helyi járatain, Miskolc közigazgatási határán belül szabadon utazhatnak. Szerkesztőségünk azonban kíváncsi volt, miért nem lehetett mindezt teljesen ingyenessé tenni. 

Itt döntöttek róla

Megkeresésünkre a cég emlékeztetett: a MÁV-val és a Volánbusszal ellentétben a helyi közlekedési vállalatok esetében nem az állam rendeli meg a szolgáltatást, hanem az adott település. Ennek mentén az MVK is Miskolc városával kötötte és köti meg közszolgáltatási szerződését.

Magyarán, ha a díjmentes utazásról kormányrendeletben, vagyis országos szinten születik döntés – mint például az országos helyközi közlekedésben a 14 év alattiak esetében –, akkor a közlekedési társaságok kieső bevételeit a magyar kormánynak kell kompenzálnia. 

Fotó: Juhász Ákos

Ha a tanulók díjmentes utazásáról a helyi önkormányzat dönt – ahogy történt az esetünkben –, akkor viszont a helyi önkormányzatnak kell a kieső bevételt kompenzálnia, ami jelenleg a 4950 és 430 forintos tételek különbözete, azaz 4520 forint bérletenként. 

Az állam nem ad, de legalább visz

Az MVK válaszában rámutatott: ha 0 forintossá teszik a szolgáltatást, akkor a díjmentes utazás után a közlekedési vállalatnak még járulékokat is kellene fizetnie, mindezen felül pedig nem lenne jogosult a díjmentes tanulóbérletek után járó szociálpolitikai menetdíjtámogatásra sem. Összefoglalva:

•    nem keletkezne a bérleteladásból semmilyen bevétele a cégnek;
•    minden ingyenesen utazó után a 4950 forintos tanuló kombinált bérlet árát alapul véve kellene személyi jövedelemadót, szociális hozzájárulást és általános forgalmi adót fizetnie a cégnek;
•    elesne a szociálpolitikai menetdíjtámogatásból származó bevételtől is a cég.



A 14 év alattiak havi kombinált bérletének értékesítése ez év április elsején indul kizárólag az MVK Zrt. jegy- és bérletpénztáraiban, illetve ügyfélszolgálati irodájában, vagyis sem automatán, sem mobilapplikációban nem vásárolható meg ezen bérlettípus.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!