Ugrás a tartalomra

Kész az oroszlánok helye

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 30. kedd 16:32
Elkészült az Afrika-ház, ahol oroszlánokat és sivatagi hiúzokat láthatnak majd a Miskolci Állatkert és Kultúrpark látogatói a nyitás után.
Fotó: Beregi László

Az átadás-átvétel már megtörtént, a hibákat a kivitelező garanciálisan már orvosolja, még egy kis tereprendezésre és hatósági engedélyekre lesz szükség, és jöhetnek is az állatok. – Új bemutatónk koncepciója, hogy több állatot szeretnénk megismertetni vendégeinkkel a Föld elsivatagosodó területeiről – mondta Veress Tamás gyűjteményi vezető. – Ezzel párhuzamosan szeretnénk felhívni látogatóink figyelmét a természetvédelem fontosságára, a túlnépesedés és a klímaváltozás következményeire. Az összesen 2400 négyzetméteres új területen egy 200 négyzetméteres épületet alakítottunk ki, amit elneveztünk Afrika-háznak. Két külső kifutója van, ebből a területből 1200 négyzetméter áll az oroszlánok rendelkezésére. Gondozóink már megismerkedhettek ennek az állatfajnak az ellátásával, hiszen fél éven át vendégeskedtek nálunk ilyen fajtájú nagymacskák. Ráadásul hasonló a gondozásuk, mint a tigriseké. A hamarosan érkezőknek először meg kell szokni helyüket és az itteni embereket, utána bevonjuk majd őket a látványetetésekbe – mondta a szakember, aki elárulta, akár szaporulatra is lehet számítani, hiszen az épületen belül tudnak biztosítani teljes nyugalmat a kölyköt nevelő anyának. 

Miskolc önkormányzata 2020 elején kezdte meg a Miskolci Állatkert pályázati forrásból történő fejlesztését. A miskolci polgárok többségi véleményének megfelelően a vadaspark eredeti kapuját felújították, megőrizve megszokott formáját. Az Afrika-ház kiegészül egy belső madárröpdével, ahova leopárdteknősök is kerülnek, hogy a terület minél teljesebb életközösségét bemutassák. A projekt 100 százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege megközelíti a bruttó 420 millió forintot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!