Ugrás a tartalomra

Két napig a tudományé a főszerep Miskolcon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 16. csütörtök 17:26
Idén tizenkettedik alkalommal, a vármegyeszékhelyen harmadszor rendezik meg a mindig sok érdeklődő fiatalt megmozgató Tudományfesztivált, amelynek célja, hogy látványos és játékos formában, a tudományos élet szereplőinek bevonásával mutassa be a legújabb kutatási eredményeket és az elérhető tehetséggondozó programokat. De leginkább az, hogy kedvet csináljon a tudományhoz.
Fotók: Mocsári László

A csütörtökön elstartolt és két napon át tartó fesztivált 2010-ben a Bolyai Pedagógiai Alapítvány és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kossuth Klub Egyesülete azzal a céllal hívta életre, hogy tudományos ismeretterjesztést folytassanak szerte az országban, amely minden korosztály számára vonzó és ingyenesen elérhető. A fesztivál, a mögötte lévő immár több mint egy évtizedes tapasztalattal és a közben kiépült értékes partneri rendszerével, ma Magyarország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő és „street science”, vagyis a tudományt az „utcán” is népszerűsítő rendezvénye lett. 

Zárug Péter Farkas a tudományfesztivál ötletgazdája és igazgatója szerint, a rendezvény rendhagyó módon, játékos és látványos formában mutatja be a 21. század technológiai fejlesztéseit és informatikai eszközeit, beleértve az oktatásban is használható robotika és a virtuális valóság felhasználásának egyes elemeit is. Sőt, az egyre nagyobb teret kihasító mesterséges intelligencia mellett sem mennek el szó nélkül, különösen a fiatalok, diákok miatt, akik a fesztivál legfontosabb célközönsége. 

„A street science mozgalom azt jelenti a gyakorlatban, hogy kivisszük a tudományt a diákokhoz az „utcára”, vagyis közelebb visszük hozzájuk a tudomány aktuális innovációit, interaktív és szórakoztató módon. Az idei évben is rengeteg érdekességgel készültünk. Bemutatkozik például a Mash Machine interaktív zenegép, amelyen bárki kipróbálhatja magát DJ-ként, negyven kocka tologatásával. Itt van egy selfie robot is, amely a látogatók között cirkálva fotókat vagy gifeket készít, amiket azonnal ki is nyomtathat vagy elküldhet e-mailben. De előadást tart többek között Magyari Gábor - az első magyar űrutazásra egykor felkészített Magyari Béla, Farkas Bertalan kozmonauta társának fia – aki a HUNOR Magyar Kutatóűrhajós Program Repülésüzemi és Képzési Vezetője, az Európai Űrügynökség (ESA) magyar delegációjának tagja. Ő a folyamatban lévő magyar űrprogramról és a leendő űrhajósok kiválasztásáról beszél a fiataloknak” – sorolta a fesztivál igazgatója. 
Hangsúlyozta, azért fontosak az ilyen rendezvények, mert sosem lehet tudni, hogy hol, mikor, kap egy mai diák inspirációt ahhoz, hogy később a tudomány művelését válassza és érjen el újabb áttöréseket, eredményeket, és váljon a holnap tudósává. 

„Nagyon fontos, hogy a fiatalokkal megismertessük az űrkutatást és edukáljuk őket ezen a területen, hogy később ezt a pályát válasszák. Folyamatosan szükségünk van mérnökökre, űripari szakemberekre, hogy Magyarország lépést tartson a világgal” – emelte ki Magyari Gábor. Hozzátette, a HUNOR program az első oktatási fázisa végéhez közeledik, november 30-án dől el, hogy a programban részt vevő négy űrhajósjelölt közül ki lesz az a kettő, akinek esélye van egy igazi űrutazásra. 

Hollósy András a Salkaházi Sára Miskolc Program Alapítvány kuratóriumi tagja, mint a rendezvény egyik támogatója kiemelte, erre az eseményre csaknem kétezer diák regisztrált, ami jól mutatja a nagy érdeklődést az ilyen tudományos ismeretterjesztés iránt. A fesztiválon számos újdonsággal, például robot technikával, különböző applikációkkal ismerkedhetnek meg, és különböző előadásokon vehetnek részt. Természetesen nem csak a fiatalok, hanem minden érdeklődő, aki eljön. 

Kiss Gábor a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja hangsúlyozta, ez a harmadik alkalom, amikor részt vesznek a tudományfesztiválon, mert nagyon fontosnak tartják, hogy a fiatalok megismerjék a műszaki pályát, az informatikát, a kutatást és az innovációnak a világát. 
„Itt a kiállításon számtalan olyan dolog van, amelyek kapcsán kedvet kaphatnak ezekhez a pályákhoz. Ez egy impulzus lehet, ami elindíthat bennük egy gondolkodást és motivációt adhat a választáshoz. Abban hiszünk, hogy az iskolákban is ezeket a technikákat, ezt a tudást kell ma már tanítani. Ennek érdekében szinte minden hónapban átadunk valamilyen fejlesztést, egy ipari robotika labort vagy éppen egy ágazati képzőközpontot. Ott tartunk, hogy már az iskolákban is megjelennek a 21. század legkorszerűbb eszközei” – tájékoztatott a kancellár.   

És még sok-sok érdekes fotó a galériában. Kattints a képre!

Ottjártunkkor talán a szelfi robot volt az egyik legnépszerűbb a kiállított technikai újdonságok között, az egymással harcoló robotok mellett, a diákok körében a tizenkettedik tudományfesztiválon. De az interaktív zenegép is sok érdeklődőt vonzott, amely bárkiből azonnal egy kis DJ-t varázsolt.

Harmadszor ad helyszínt Miskolc a tudományfesztiválnak a Tudomány és Technika Házában, ahová a pénteki napon is várják az érdeklődőket, számos izgalmas előadással és játékkal. Szó lesz például a matematikai tehetség fejlesztéséről, a mesterséges intelligenciáról és a globális felmelegedésről is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!