Ugrás a tartalomra

Másfél évszázada ment el, de Miskolcon maradt – egy hónapon keresztül Dérynére emlékezik a város

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. szeptember 22. csütörtök 16:37
A jövő hétvégén és elkövetkező hetekben korának egyik legnagyobb színésznőjére emlékeznek a borsodi megyeszékhelyen. A százötven évvel ezelőtt elhunyt Déryné Széppataki Rózával kapcsolatos programsorozatról a szervezők a Miskolci Nemzeti Színházban számoltak be csütörtök délután.
Fotó: Juhász Ákos

A sajtótájékoztatót megnyitó Fedor Vilmos visszatekintésében arra tért ki, hogy Déryné Széppataki Róza életének több időszakában is vendégszerepelt Miskolcon, egyúttal felidézte annak legendáját, miszerint voltaképp a művésznőnek köszönhető az intézmény 1823-as létrejötte, amennyiben Déryné a mai Művészetek Háza melletti téren található Csizmadia Színben történt fellépését követően megfázott. - Hogy hasonló soha többé ne essen meg, a helyi polgárok a kőszínház megépítése mellett határoztak - elevenítette fel a polgármesteri megbízott.

A Miskolci Nemzeti Színházban szeptember 29-én csütörtökön este hét órától ünnepi gálaműsorral készülnek. A programban Thália háza Déryné-díjas művészei lépnek színpadra, olyan opera és operett dallamok csendülnek fel, amelyek a művészikon korát idézik, közöttük olyanok is, amelyeket maga Déryné is előadott. Emellett részletek hangzanak el a színésznő naplójából, megemlítve élete fontosabb állomásait, mint például Kolozsvár, Kassa, Pest, Miskolc. Az estnek két külföldi vendégművésze is lesz, Felvidékről Abaházi Nagy Lívia, Erdélyből Yolanda Covacinschi érkezik a gálára. Belépők már válthatók a Miskolci Nemzeti Színház jegyirodájában.

Egyetlen város sem építhet úgy jövőt, hogy ne értékelné és becsülné a múltját – ebben a múltban pedig óriási a szerepe a város kulturális életének, mindezen pezsgésben pedig Déryné Széppataki Rózának Varga Andrea szerint. Az alpolgármester a Magyar Múzsa halálának kerek évfordulója kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a művész mindvégig otthonaként tekintett a városra, haláláig miskolcinak tartotta magát.

- Születik Jászberényben egy pici lány, akit édesanyja tanít meg énekelni, s aki kisgyermekként elhatározza: el fog jutni a színpadig. Ezt az emberi nagyságot kell megőriznünk ahhoz, hogy táplálkozni tudjunk a jövőben, újragondoljuk és újraépítsük a város életét és kultúráját - mutatott rá. Végül leszögezte, Déryné története a város múltjának szerves része. Varga Andrea úgy vélekedett, a közös és méltóságteljes megemlékezés egyúttal a jövőre kettőszáz esztendős intézményre nézvést is jelentőséggel bír.

Emléksétával is megidézik a feledhetetlen művészt szeptember 30-án, amikor este fél nyolctól fáklyás felvonulás indul a Miskolci Nemzeti Színháztól többek között Déryné egykori lakóháza érintésével a Szent Anna Temetőben található sírjáig. Az ünnepi menet során több helyszínen is megidézzük a színésznő életének egy-egy epizódját. A sírhelynél ünnepi beszédet mond Varga Andrea alpolgármester.

- Mindig jól esik azt tudni, hogy egy városban olyan harcostársak és kultúráért felelős vezetők vannak, akik tudják, hogy a város a kultúráján keresztül lesz várossá - vélekedett a színházigazgató, köszönetet mondva Fedor Vilmosnak - ahogy fogalmazott -, hogy hátára vette a programsorozatot. Béres Attila a rövidesen ünnepelendő személy szavait citálta: "ha dőlünk, akkor viszi más". Szerinte "Déryné édes terhét" tovább kell vinniük a színház jelenlegi dolgozóinak. - Miskolc mint színházi központ számos nagy színészt adott hazánknak. Ez az ország sokkal kevesebb lenne e nélkül a színház nélkül - vonta le a következtetést a szakember.

A Miskolci Nemzeti Színház földszinti társalgójában kialakított Déryné emléksarokban a művésznő életéhez kapcsolódó múltidéző relikviák kiállítása látható majd, ezek között Déryné naplójának Bayer József által szerkesztett háromkötetes első kiadása, amit az alpolgármester ünnepélyesen nyújtott át a sajtótájékoztatón a direktornak.

Miskolc neves éttermei, kávézói a gála napjától, szeptember 29-től Déryné kedvenc ételeinek kínálatával készülnek, hisz a színésznő gasztronómiai szokásairól is feljegyzések születtek. A miskolci vendéglátóhelyek a forrásanyagok figyelembevételével most saját koncepciójuk szerint gondolják újra és készítik el az ételeket, desszerteket, italokat, amelyeket egy hónapig tartanak „repertoáron”. A vendégek pedig, végigkóstolva a kínálatot, szavazhatnak majd a legfinomabbakról.

Az is tudott, hogy Déryné a sülteket szerette, és kedvenc süteménye egy háromlapos piskóta volt, amelyet klasszikus vajas krémmel töltöttek meg, amihez vörös gyümölcsökből készült lekvárt adtak, hogy szép rózsaszínű legyen, és egy kis citromlevet kevertek hozzá. A tetejére pedig csokiöntetet locsoltak.

A Déryné 150 rendezvénysorozat Miskolc önkormányzata, a Miskolci Kulturális Központ és a Miskolci Nemzeti Színház szervezésében született. Részletek az emlékév eseményeiről az MKK Facebook-oldalán elérhetők. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!