Ugrás a tartalomra

Déryné Széppataki Róza síremlékénél rótta le tiszteletét a CineFest életműdíjasa, Molnár Piroska

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. szeptember 10. szombat 22:10
Idén már 150 esztendeje, hogy a nemzet legnagyobb színésznője elhunyt. Déryné síremlékét az újraéledő „Vendégségben Miskolcon” programsorozat szervezőivel együtt kereste fel a Nemzet Színésze.

Molnár Piroska. Fotók: Horváth Csongor

Miskolc nevezetességeivel ismerkedett szombaton a CineFest idei életműdíjasa, Molnár Piroska a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a díjat pénteken, a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nyitónapjától vehette át Bíró Tibor fesztiváligazgatótól és Veres Pál polgármestertől.

Arról szintén írtunk, hogy egy lokálpatriótákból álló csapat - Hajdú László (Expert cégcsoport), Balogh József (MBM Autó Kft.), Gyarmati János (Huniko Kft.), Dányi Gábor (D-Gesztor Kft.), Nyeste Gábor (FPS) - kezdeményezte azt, hogy felédhessen a „Vendégségben Miskolcon” sorozat. Mint ismert, az ezredfordulón a rendezvénysorozatnak köszönhetően kezdett megváltozni a Miskolcról alkotott negatív kép.

Véleményük szerint Miskolcnak újra a kultúra lendítő erejére van szüksége, és ehhez nélkülözhetetlen a civil összefogás. A Vendégségben Miskolcon program vendégei a város „kulturális nagyköveteivé” válhatnak, egyszerűen, mert szeretnék továbbadni az itt szerzett élményeket, benyomásokat.

Fedor Vilmos

A program házigazdája, megteremtője, moderátora Fedor Vilmos, számos Miskolc-könyv szerzője, a város kulturális ügyekért felelős polgármesteri megbízottja.

Az első hétvégét a CineFest-tel közösen szervezik, ennek keretében ismerkedett Molnár Piroska Miskolc nevezetességeivel. A szervezők igyekeztek főleg azt megmutatni, ami különösen érdekes a vendég számára, így Molnár Piroska ellátogatott Déryné miskolci sírjához is, hiszen most van a nemzet legnagyobb színésznője halálának 150.évfordulója. A színművész lapunknak a Szent Anna temetőben nyilatkozott, mint mondta, megérintette az, hogy Déryné Széppataki Róza síremlékénél róhatta le tiszteletét.

- Egy ilyen csodálatos nagy elődnek a sírjánál tisztelegni az számomra megtisztelő dolog, ráadásul egy ilyen díj után, amivel ez a város tegnap megtisztelt. Déryné itt kezdte a pályáját, nagy meghatottságot és tiszteletet érzek, örülök, hogy itt lehettem – hangsúlyozta.

További hírek

Olvasnivaló