Ugrás a tartalomra

Miskolci diákok is bejutottak a Szakma Sztár döntőjébe

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 25. hétfő 18:09
Két év kihagyás után rendezték meg újra a szakképzésben tanuló diákok országos megmérettetését: a Szakma Sztáron a legtehetségesebbek mutathatják meg készségeiket. Idén három miskolci fiatal is ott van a budapesti döntőben.

Az idei már a tizenötödik Szakma Sztár Fesztivál, amit azért indítottak el a szervezők, hogy a szakképzést népszerűsítsék. A koronavírus-világjárvány miatti kétéves kényszerű szünet után 2022-ben újult elánnal folytatódott a hazai szakképzés nagyrendezvénye.

A döntőt – amelyet regionális fordulók előztek meg – április 25. és 26. között rendezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint idén először társrendezőként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A budapesti Hungexpoban a nyitónapon elhangzott, hogy több mint 200 fiatal versenyzik a két nap alatt, akik 19 megyét képviselnek és összesen 86 szakmában mutatják be tudásukat.

Képgalériánk a Szakma Sztár Fesztivál 2022 nyitónapjáról; A képen Bökös József teljesítményét Hajas László felügyeli; Fotók: Juhász Ákos

Elsőként Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte őket. Felidézte, hogy az első Szakma Sztár Fesztivált még 15 szakma mentén szervezték meg, ez mára kibővült, „mert érzik a piac és a diákok igényét” a fejlődésre. A cél azonban változatlan: nyilvánosságot biztosítani a szakképzésnek.

Őt követően Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke vette át a szót. Megosztotta reményét, miszerint a résztvevők betekintést nyernek a mezőgazdaság sokszínűségébe, hiszen a közhiedelemmel ellentétben egy modern ágazatról van szó.

Végezetül Orbán Viktor miniszterelnök lépett a pódiumra, hogy a szakmunka és általánosságban a munka értékeit méltassa. Mint fogalmazott: „akinek tudása, szakmája és bátorsága van élni ezekkel, nem kell félnie a nehezebb időkben”.

A két nap alatt az ország különböző pontjaiból több ezer diák látogat ki a fesztiválra, hogy betekintést nyerhessen a különböző szakmákba. Egyrészt a versenyeket is figyelemmel követhetik, másfelől pedig állandó standoknál informálódhatnak a lehetőségekről.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Szakma Sztár egyre magasabb színvonalat képvisel a körülmények és a résztvevő szakmák kibővült száma alapján.

Zakhar Balázs kereskedő és webáruházi technikus

A döntőbe három miskolci fiatal jutott be. Zakhar Balázs, a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum tanulója a kereskedő és webáruházi technikus-szakmát képviselte. Bökös József a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból a fodrász (KKK) ágon indult el, míg Molnár Krisztián a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikumból a műszaki informatikusok között versenyzett.

Molnár Krisztián és felkészítő tanára, Németh Bence egyeztetnek a verseny előtt

Utóbbi elmondta, hogy gyerekkora óta érdekli az informatika, ezért indult el tanulmányaival ezen az úton. Először járt a Szakma Sztáron: „belegondolni, hogy hányan tanulnak ebben a szakmában és országosan hányan kerültek be … Én már úgy jöttem ide, hogy azzal is győztem, hogy itt vagyok” – foglalta össze érzéseit az ötödéves tanuló, aki emellett már rendszergazdaként is dolgozik.

A két nap során szigorú versenykörülmények között és professzionális zsűri előtt kell bizonyítaniuk mindegyiküknek, hogy szakmájuk sztárjaivá válhassanak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!