Ugrás a tartalomra

Miskolciságunk esszenciáját keresi a főépítész

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 11. szombat 11:55
Szunyogh László szavazást írt ki a közösségi médiában, amiben Miskolc legfőbb attribútumaira kíváncsi.
Fotó: Horváth Csongor

Érdekes szavazást hirdetett meg Miskolc főépítésze a közösségi médiában az egyik miskolci csoportban. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy hol és miben jelenik meg a miskolciság, mi jelképezi legjobban szeretett városunkat. A felsorolt tizenhárom dolog közül többet is lehet választani, és örömmel fogadja, hogyha a helyiek hozzászólásban is megosztják véleményüket, javaslataikat.

- Miskolc a 19. század közepétől töretlenül fejlődött egészen az 1970-es évekig. A nyolcvanas években az ország legnagyobb vidéki városa volt erős iparral és virágzó kultúrával. Magam is nosztalgiával tekintek vissza az acélvárosi múltra, hiszen akkor voltam gyerek – mondta el a Miskolci Naplónak Szunyogh László, a város főépítésze.

- A város helyzete azonban a rendszerváltás után nagyon megváltozott. Mivel eltűnt a nehézipar, a kétszázezres népesség mostanra 150 ezer körülire csökkent. Az itt élő emberek lelkében is megtört valami Miskolc megítélésével kapcsolatban – fűzte hozzá.

Élhető nagyváros

Elmondta, hogy a problémákat ő is látja, de ugyanakkor azt is, hogy Miskolc máig egy nagyszerű város, rendkívül jó adottságokkal. Véleménye szerint abból pedig akár erényt is lehet kovácsolni, hogy egy kétszázezres lakosságúra tervezett településen jelenleg kevesebben lakunk, hiszen kényelmesen elférünk benne.

- Miskolcon nem feltétlenül látványberuházásokra van szükség, hanem arra, hogy belakjuk, megéljük, élvezzük ezt a várost. Meggyőződésem, hogy az új út, amit Miskolc bejárhat, arról szólhat, hogy legyen Magyarország legélhetőbb nagyvárosa – hangsúlyozta.

Fontos beszélni róla

- A jelenlegi szavazást már akkor szerettem volna meghirdetni, amikor még nem voltam főépítész. Viszont most jó apropót adott hozzá a villanyrendőr visszaállítása, aminek az emberek többsége örül. A szavazás segítségével igyekeztem megnézni, hogy mik a miskolciság attribútumai, miben fogható meg annak esszenciája. A két világháború között ezek például a béka és az ezer csizmadia volt. A legfőbb célom tehát az, hogy egyáltalán beszéljünk a témáról – foglalta össze a főépítész, aki hozzátette, hogy a városkép alakításánál is szeretné figyelembe venni, hogy mi minden fontos a miskolciaknak.

Kifejtette, hogy a kollégáival körülbelül harminc dolgot írtak össze, amelyek között a helyek mellett olyanok is szerepelnek, mint a diósgyőri focicsapat vagy a sajátos miskolci szavak. Ebből mindössze tizenhármat tettek fel a Facebookra. Többek között kimaradt a Miskolci Nemzeti Színház, de a hozzászólásokban írták és például új elemként jelent meg a „kapuk városa.”

Érdekli az embereket

Az eddigi eredményről szólva nagyon jólesett a főépítésznek, hogy viszonylag gyorsan megugrott a voksok száma 500-600-ra. Nem lepte meg, hogy az Avasi kilátó mindenkinek fontos, de azon például megdöbbent, hogy az EDDA együttes viszonylag kevés szavazatot kapott.

- A szavazás egyik tanulsága az, hogy sokan turistaszemmel tekintve választanak a listából. Nyilván lényeges, hogy mit kínálunk, mivel csalogatjuk ide a vendégeinket, de még fontosabb, hogy ez a város a miénk, és a magunk kedvére kell alakítanunk. Így a szavazásnál is arra lennék kíváncsi, hogy nekünk mi fontos, nekünk mi jelenti a miskolciságot. Ha mi, miskolciak, jól érezzük magunkat, akkor kíváncsiak lesznek ránk mások is – emelte ki Szunyogh László. Szavazni a főépítész Facebook oldalán (Miskolci főépítész/Szunyogh László) lehet.

Olvasnivaló