Ugrás a tartalomra

Miskolcon is elindult a koronaszűrési program

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 01. péntek 18:25
Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Hajdú-Bihar megye 110 településén a Debreceni Egyetem végez szűréseket az országos szűrővizsgálat keretében. Borsodban 34 település, köztük Miskolc és Mályi is mintavételezési helyszín.

A vizsgálatsorozatban országosan, reprezentatív mintatervezés eredményeként összesen mintegy 18 ezer ember kap meghívást, akiket a KSH statisztikusainak segítségével választanak ki.  A szűrésre kijelöltek több mint ötödét teszteli majd a Debreceni Egyetem. A kiválasztott személyek számára a részvétel önkéntes és ingyenes, arra az érintettek meghívót kapnak.

Május 1. és 14. között az ország hét régiójában tesztelik azokat, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak a KSH-tól, vagy az egyetemektől.

A vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik el. A szűréseken PCR-tesztet végeznek és vért is vesznek a vizsgált személyektől. A szűréssorozat lebonyolításában mintegy ezer orvos, ápoló, asszisztens és rezidens vesz részt, a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával.

Borsod-Abaúj-Zemplénben ezeken a településeken indul a koronaszűrési program:
Berente, Borsodbóta, Borsodnádasd, Bőcs, Damak, Edelény, Encs, Gelej, Hernádkércs, Hernádnémeti, Kazincbarcika, Mád, Mályi, Megyaszó, Mezőcsát, Mezőkövesd, Miskolc, Ózd, Parasznya, Prügy, Sajóörös, Sajószentpéter, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szendrő, Szerencs, Szikszó, Szirmabesenyő, Szuhakálló, Tibolddaróc, Tiszalúc, Tiszaújváros, Tokaj, Vatta.

Az országos tesztelés első eredményeit várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Ez alapján országos tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók. A vizsgálatot a tervek szerint egy éven belül két alkalommal, eltérő mintán fogják megismételni.

A programban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Semmelweis Egyetem vezetése mellett három hazai orvosképző vesz részt: , a szegedi és a pécsi tudományegyetem mellett a Debreceni Egyetem. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!