Ugrás a tartalomra

A mozgástól ugyanolyan boldogok leszünk, mint a csokievéstől

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. november 25. hétfő 06:27
Konstans lehangoltság, levertség, alábbhagy az életkedvünk, gyakran vágyakozunk az elmúlt nyár után, és alig várjuk a következő tavaszt. Ilyenkor nem igazán lehet elrángatni otthonról azokat, akik ebben szenvednek. Legszívesebben otthon maradnak amíg csak lehet és egyre nagyobb frusztrációt szül bennük a fagy közeledte. De van megoldás!
Illusztráció!

– A jógagyakorlás is egy módja, hogy kimozdítsuk magunkat ebből a helyzetből. Próbáljuk meg kihasználni ezt az időszakot arra, hogy több időt fordítsunk magunkra, ilyenkor jól esik elbújni a hideg elől, bekuckózni, teázni. Előny lehet az is, hogy hamar sötétedik és egy gyertyával, meleg fényekkel sokkal gördülékenyebben helyezzük magunkat „jógás" hangulatba – mondja Haraszti Gitta jógaoktató.

minap.hu: Hogyan lehetséges a jóga segítségével legyőzni ezt a borús melankóliát?

Haraszti Gitta (H.G.): A gyakorlásunk alatt lehetőségünk nyílik befelé, önmagunkra figyelni és összekapcsolódni a környezetünkkel. A speciális ujjayi légzéssel és az ászanák dinamikus váltakozásával egy pillanat alatt bemelegszenek az izmaink és már eszünkbe sem jutnak a mínuszok odakint. A gyakorlás befejeztével határozottan javul a kedvünk, energikusabbak, harmonikusabbak leszünk és kevésbé érzékeljük a téli depresszió tüneteit. Rendszert visz a mindennapjainkba és jótékony hatással van a testünkre is. Jó eséllyel megúszhatjuk azt a bizonyos plusz 2-3 kg-t, ami legtöbbünkre felkúszik a télen.

minap.hu: …és ez valóban működik?

H.G.: Akik jógáznak rendszerint jó kedvvel jönnek az órára még ősszel, télen is. Nehezebben megy ráállni a matracra, de ha már ott vannak, nem hátrálnak meg. Az ember elméje és teste is ráfügg a jógára, aminek pozitív eredményeképp legalább egy extra tevékenységet beiktat a napjába a kötelezőkön kívül.

Illusztráció!

A depresszió nemcsak a hangulatunkra, de a testképünkre is hatással van. Tóth Diána személyi edző elmondása szerint a depresszió pszichoszomatikus panaszokat okoz, ami által negatív testkép alakul ki, és inaktívvá válunk. Elkezdjük magunkat utálni. Ezt az ördögi kört azonban megtörheti az edzés.

minap.hu: Milyen gyakran kell mozognia az embernek, hogy javulást érjen el?

Tóth Diána (T.D.): Heti három mozgás már beindítja a szervezetben a kémiai folyamatot. Maga az edzés pozitív értékű stresszt okoz a szervezetben, amire reagálásként a szervezet boldogsághormont kezd termelni. Így ugyanúgy, mint a csokievés, a mozgás is boldogsághoz vezet.

minap.hu: Milyen mozgásformát kell űznünk ahhoz, hogy a legjobb hatást érjük el?

T.D.: Az a legjobb mozgásforma, amit az ember szeret. Hogy ez a futás, vagy edzés, vagy jógázás, az teljesen mindegy. A lényeg, hogy örömmel menjen el az ember mozogni. Főleg télen, amikor már munka után sötét, és senkinek semmihez nincs kedve.

minap.hu: Ilyenkor valóban többen vannak az edzőtermekben?

T.D.: Igen. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy nincs már meleg, ilyenkor aktívabbak az emberek. Illetve ilyenkor már nincs semmi más szabadtéri lehetősége az embernek, és mindenki „beszorul” a terembe. Karácsony környékén megcsappan ez a létszám, olyankor mindenki az ajándékok után rohangál, de januárban újra felélénkülnek az edzőtermek, hiszen mindenki megfogadja, hogy le fog fogyni, izmosabb lesz, jobban figyel magára. Aztán ez februárra kimerül, és ahogy jön a tavasz, úgy tűnnek el az emberek a termekből.

Ne ijedjünk meg, ha az első edzések teljesen kimerítenek majd minket, és kimerültek leszünk, ez csak az első pár alkalommal figyelhető meg, amíg hozzászokik a szervezetünk a rendszeres testmozgáshoz. Később sokkal energikusabb lesz az ember a hétköznapokban is. A szervezet ellenálló képességét is javítja a mozgás, így télen kifejezetten jót tenne, ha minél többen mozognának.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!