Ugrás a tartalomra

Nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 24. szerda 13:24
Kilenc háziorvosi praxis maradt üresen idén januárban Miskolcon.
Felvételünk illusztráció. Fotó: Juhász Ákos

Folyamatosan romló tendenciát mutat a betöltetlen háziorvosi praxisok növekvő száma az országban, ráadásul Borsod-Abaúj-Zemplén kifejezetten nehéz helyzetben van ilyen téren. Megjelent a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss nyilvántartása, ami szerint jelenleg 6434 háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxis működik az országban, amelyből 826 betöltetlen. Ebből Miskolcon négy felnőtt és öt házi gyermekorvosi praxis maradt betöltetlen. Azaz országosan a körzetek 12,8 százalékában nincs állandó orvos.

- A folyamat a gyermekorvosi praxisok kiüresedésével kezdődött, ami most már több mint egy éve begyűrűzött a felnőtt háziorvosi praxisokhoz is. Jelenleg ezeken a helyeken helyettesítéssel oldják meg az ellátást – mondta dr. Breitenbach Géza, a Praktizáló Orvosok Szövetségének (POSZ) elnöke. - Egy ideje a fiatal orvosok egyáltalán nem jelentkeznek háziorvosnak. A dolgozó háziorvosok zöme pedig túl van a nyugdíjkorhatáron, 80 éves is van köztük. Az utánpótlás hiányát a magánpraxisok sem tudják pótolni. Rövid távú megoldás lehet az új praxishatárok kijelölése, elsősorban a kisebb létszámú - két, vagy akár három - praxisnak az összevonása. A földrajzi eloszlásnak, illetve annak figyelembevételével, hogy egy háziorvos maximum háromezer főt tud ellátni. Hosszabb távon pedig a közegészségügy jobb finanszírozása lenne a megoldás. Továbbá az, ha lenne az országban Egészségügyi Minisztérium.

Megterhelő helyettesítés

A gyermekgyógyászat még a felnőtt háziorvosi ellátásnál is rosszabb helyzetbe került.
- Harminckét gyermekorvosi praxis létezik Miskolcon 2024. január 1-jével, de ebből több megürül. Ezeket a továbbiakban az önkormányzat működteti, mert eddig vállalkozásban csináltuk – tudatta dr. Török Lajos, a Gyermek Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségének (GYAPOSZ) alapító elnökségi tagja. – Ebből adódóan jelenleg van olyan kolléga, aki három helyen is dolgozik: a saját praxisában és még két másik körzetben helyettesít. Például Perecesen, a Bulgárföldön és a Malomszög utcánál sem tudjuk már fenntartani a napi gyermekorvosi rendelést. Ugyanis napjainkban ott tartunk a rossz finanszírozás miatt, hogy lényegében ráfizetéses egy háziorvosi praxis működtetése. A gyermekorvosok átlagéletkora Miskolcon 63 év fölött van. A gyermekorvosi magánpraxisok fizetőképes kereslete pedig hiányzik a városban.

Segít az önkormányzat

A város Egészségügyi Monitoring Bizottság felállításával reagált az egészségügyben bekövetkezett változásokra.
- A változások érintik az alapellátást és az önkormányzati feladatokat, ezért egy éve létrehoztuk a miskolci Egészségügyi Monitoring Bizottságot – nyilatkozta a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában még decemberben Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, az Egészségügyi Monitoring Bizottság elnöke. - Ez folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségügyi alapellátást és fogadja a lakosság észrevételeit, amelyeket a megfelelő helyekre eljuttatunk. Korábban könnyebbséget jelentett, hogy az alapellátáson belül a háziorvosi körzetek kialakítása az önkormányzat feladata volt. Most azonban ebben az Országos Kórházi Főigazgatóság lett az illetékes. Miskolc magára vállalta a rezsi és karbantartási költségek kétharmadát a háziorvosi praxisok esetében. Ugyanakkor nagyon szeretnénk találni olyan gyermekorvosokat, akik egészségügyi szolgálati jogviszonyban el tudnának jönni ellátni ezt a feladatot, mert ez előnyösebb gazdasági koncepció lenne.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!