Ugrás a tartalomra

Növelni akarják a rendőri pálya vonzerejét

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 17. péntek 15:44
Nyílt napot rendeztek pénteken a Miskolci Rendvédelmi Technikumban, a rendőrség tiszthelyettesi állományának feltöltése, utánpótlása a cél.
Fotók: Mocsári László

A „jelenléti” nyílt napra nemcsak a miskolci és vármegyei fiatalokat várták, hanem az egész keleti országrész diákjait, akik érdeklődnek a rendőri hivatás iránt. Több mint százan fogadták el az invitálást, ők a bő félnapos rendezvényen bepillanthattak az intézmény életébe, a sokrétű rendőrképzés különböző helyszíneibe és módszereibe, illetve információkat kaptak a felvételi eljárásról is.

A technikusi szintű képzés - korábbi tanulmányoktól függően -, kettő, másfél vagy egy tanév, a jelentkezés határideje a 2024. szeptember 1-jén induló iskolai évre 2024. február 19. Addig van idő gondolkodni a döntésen, de a szervezők szerint időben kell megadni a választáshoz szükséges impulzusokat, még a pályaválasztási folyamat elején, ezért hívták össze most november közepére ezt a találkozót a különböző iskolákból és településekről érkezett diákokkal. 

Lövei László, a Miskolci Rendvédelmi Technikum oktatási igazgató-helyettese elmondta, a nyílt napon szeretnék megmutatni magukat, az intézményt, azt a képzést, amit kínálnak a továbbtanulóknak. Nem titkolt céljuk az, hogy tanulókat toborozzanak, akik a következő tanévben megkezdhetik náluk a tanulmányaikat. Az intenzív toborzásra, ismeretterjesztésre azért is nagy szükség van, mert – mint mondta – a technikumba a jelenlegi létszámnak akár a kétszeresét is fel tudnák venni.

Az utóbbi években jelentősen csökkent a létszám. Ennek okát firtató kérdésünkre rámutatott, a rendőri pálya társadalmi megbecsültsége csökkent, a fiatalok számára kevésbé látszik vonzónak, és a megváltozott világban, ahol több a veszélyforrás, a szülők egy része sem terelgeti a rendőri pálya felé a gyereket, sőt, inkább lebeszéli róla. 

Ennek ellensúlyozására intenzív, országos kampányt folytatnak, elsődlegesen az oktatási intézményekben, de bemutatókon és nyílt napokon is, mint amilyen a mai is a rendvédelmi technikumban.

- Igyekszünk bemutatni a fiataloknak a rendőrségi munka különböző szakterületeit, amelyek a képzés során és után választhatók lehetnek számukra. A járőrözéstől a terrorelhárításig - mondta. 

Megtudtuk, azzal együtt, hogy nagy szükség van az utánpótlásra, szigorú kritériumoknak kell megfelelniük a felvételi eljárás során a jelentkezőknek. Az egészségügyi, fizikai és pszichológiai szempontok egyaránt fontosak, sőt, a családi hátteret is megvizsgálják. A folyamat végére általában a jelentkezők közel fele kiesik, nem kezdheti el a tanulmányait, a felvettek egy része menet közben morzsolódik le. A statisztika szerint az eredetileg jelentkezőknek csak mintegy a negyede-harmada lesz rendőr és megy tovább egy választott irányba a pályán. Ezért is nagyon fontos az állandó figyelemfelhívás, a rendőri munka vonzóvá tétele. 

A pénteki napon is mindent megtettek azért, hogy motiválják, bevonzzák a fiatalokat. Többek között látványos szituációs bemutatókkal várták az érdeklődőket, akik megismerhették a csapatszolgálati szakkabinetek munkáját, a rendőr szakmában használatos fegyvereket, felszereléseket és egyéb eszközöket is. Részt vehettek lövészeti bemutatón a szituációs lőtéren, kipróbálhatták az életmentő technikákat és láthattak letartóztatást a gyakorlatban. Levezetésként megismerkedhettek a közlekedési szakterülettel, a konditeremmel, a tanulói szállással, a rendőri testneveléssel és az önvédelmi technikákkal. A csillogó szemekből látszott, hogy van érdeklődés a hivatás iránt, kérdés, mennyien írják majd a jelentkezési lapra a Miskolci Rendvédelmi Technikum nevét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!