Ugrás a tartalomra

Több mint ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 01. csütörtök 14:55
Ismét voltak olyan iskolák, ahol a diákok ülősztrájkba kezdtek.
Csütörtök reggel ülősztrájkoltak a diákok a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, szolidaritást vállalva a kirúgott tanárokkal. Fotó: Olvasói fotó / Telex

Újabb engedetlenségi hullám indult csütörtökön a tanárok között azt követően, hogy szerdán kiderült: nyolc fővárosi tanárt rúgtak ki a polgári engedetlenségi akciókban való részvételük miatt. Egészen pontosan az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-jétől.

A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalon folyamatosan osztják meg az információkat a csatlakozó intézményekről, tanárokról, és a szolidaritást vállaló diákokról. Adataik szerint csütörtökön már több mint ötszáz tanárt kezdett határozatlan idejű munkabeszüntetésbe.

A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban, a Szabó Lőrinc Gimnáziumban és több más iskolában isülősztrájkoltak a diákok.

Az Eötvös Gimnázium diákjai tapssal köszöntötték az érkező tanárokat, és ők is ülősztrájkoltak, a második, harmadik és negyedik órára nem mentek be. A budapesti Fazekas Gimnázium előtt is tüntettek a diákok csütörtök reggel. Az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumnál élőlánccal tiltakoztak a tanárok, diákok és szülők. A Karinthy Frigyes Gimnáziumban és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is rendkívüli szünetet rendeltek el. A XVIII. kerület gyorssegélyt és díszpolgári címet adott a kirúgott tanároknak.

A diákok határozatlan idejű virrasztást hirdettek a Belügyminisztérium elé, december 9-én pedig az MTVA épülete előtt tartanak tüntetést.

A Tanítanék Mozgalom szombaton délután öt órára szervezett tüntetést a Klebelsberg Központ épülete elé.

Ahogyan az ismert, szeptember végén öt tanárt rúgtak ki a polgári engedetlenségben való részvétel miatt, ők mind a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanítottak. Az ő elbocsátásuk soha nem látott szolidaritási hullámot indított el a pedagógustársadalomért – emlékeztet a telex.hu.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!