Ugrás a tartalomra

Veszélyes vizeken

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 26. vasárnap 13:19
Sajnos alig múlik el úgy nyár, hogy ne járna áldozattal a szabadvízi fürdőzés. Mikor és mitől válik veszélyessé? A rendőrség válaszol.

Népi bölcsesség, hogy a kánikulát egyetlen helyen lehet elviselni - nem, nem a munkahely az ideális ilyenkor, hanem ha foghatjuk a matracot és a plédet, és irány a vízpart. Ha a pénztárcánk engedi, meg sem állunk ilyenkor a Balatonig, de rövidebb időre megteszi egy-egy közeli, kisebb tó, folyó is - ugyanúgy le tudunk barnulni. Szabadvízi fürdőzésnél azonban mindenképpen be kell tartanunk több szabályt is, hogy ne történhessen olyan tragédia, mint amilyen legutóbb egy tornanádaskai és bódvalenkei fiatallal, akik nemrégiben tragikus körülmények között a Balatonba fulladtak.

Megkerestük tehát a megyei rendőr-főkapitányságot, hogy mire figyeljünk, amikor élővízben akarunk lubickolni. Először is tisztázni kell: a szabad vizeken - folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken - általában megengedett a fürdőzés, kivéve, ha ezt táblával egyértelműen megtiltották. A hirtelen változó mélységű bányatavaktól érdemes tartózkodni, a lakott területen belüli szabad vizekben való fürdőzés - például Miskolcon a Szinvában - pedig egyenesen tilos. Ahogy tilos a hidak, kikötők, révátkelők 300 méteres körzetében is. És szintén szabályellenes a hajóútban való tartózkodás.

Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb tehát a kijelölt helyen történő fürdőzés. Ezeket a szakemberek választják és jelölik ki, például az alapján, hogy a gyors mentés feltételei adottak legyenek. Azonban itt is ügyelni kell, hogy a fürdőhelyet kijelölő bóják között maradjunk.

További alapvetés, hogy ismeretlen helyen nem ugrálunk a vízbe, mert a felszín alatt nem látható kövek, cölöpök maradandó sérülést, akár halált is okozhatnak. Ha valaki gyengén úszik, eleve csak sekélyebb vízben mártózzon meg. Azt talán mondani sem kellene (persze muszáj), hogy ittasan, bódult állapotban, illetve teli gyomorral életveszélyes a fürdőzés. Ismerünk aztán olyan eseteket is, amikor valaki a gumimatracon mély víz fölé sodródott - főleg rossz úszóként érdemes az ilyen helyzeteket elkerülni.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben. Felügyelet nélkül még a vízparton se hagyjuk őket.

A tiltott helyen fürdőzésért egyébként a rendőr, a közterület-felügyelő, de akár a természetvédelmi őr, sőt a halászati őr is helyszíni bírságot szabhat ki, melynek összege 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet.

A rendőrségtől azt is megtudtuk, hogy a mentésben a Spiderrel működnek együtt, erről május közepén írtak alá megállapodást. A kutatási és a mentési feladatoknál összehangolják a működésüket, hogy minél gyorsabban és szakszerűbben tudják egymást segíteni a bajbajutott, eltűnt személyek szárazföldi kutatásában, a segítségre szorulók magasból, illetve mélyből való mentésében, valamint a vízben elmerült személyek, tárgyak megkeresésében, kiemelésében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!