Ugrás a tartalomra

2010 után újra az elsők között – vonzó európai befektetői célpont Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 03. kedd 16:35
Az ötödik legvonzóbb európai befektetői célpont lett Miskolc a kisvárosok között a Financial Times rangsorában. Ez a negyedik ilyen elismerése a városnak: 2008-ban már kaptunk ilyet, 2010-ben pedig kettőt is. Tíz évvel ezelőtt pedig két másik kategóriában is negyedik lett Miskolc, úgy, hogy akkor még ilyen elismerésben nem részesült más magyar város. A brit gazdasági és pénzügyi napilap összesítésében most Reykjavik az első ebben a rangsorban, míg Debrecen a második, Miskolc pedig ötödik helyen áll.

- Ez mindenképpen fontos visszajelzés, hiszen a Financial Times a világ egyik legrangosabb napilapja, és az ő értékelésük szerint a kisvárosi kategóriában az ötödik legvonzóbb befektetési célpont lett Miskolc, a közvetlen külföldi tőkebefektetés tekintetében, 2020-21-re vonatkozóan - mondja a díj kapcsán a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgatósága nevében Halmai Gyula.  

Újra visszakerültünk a gazdasági térképre

- Most Debrecen lett a második, tudjuk, hogy ennek mi a háttere, de mindenképpen azt mutatja ez az elismerés, hogy Miskolc olyan értékekkel rendelkezik, amely a befektetők számára vonzó. Így egy évtized után ismét visszakerültünk a gazdasági térképre, hiszen azt tudni kell, ez a 4.  Financial Times díja Miskolcnak. 2010 előtt már három ilyen elismerésben részesült a város: 2008-ban kaptunk egy ilyet és 2010-ben kettőt is, abban az évben pedig még két kategóriában negyedikek lettünk, úgy, hogy akkor még nem volt előttünk más magyar város elismerve.

Cannes helyett München

- Örülünk, hogy ezt a díjat megnyertük. Mint minden díjjal, ezzel is járnak protokolláris események: Cannes-ban, egy ingatlanfejlesztési kiállítást és vásárt rendeznek, ahol a díjazottaknak lehetőségük van fogadáson részt venni. Miskolc a Nemzeti Befektetési Ügynökség közös standján a korábbi években megjelent, a város nemzetközi térképre történő felkerülése egy ilyen magas presztízsű világkiállításon e támogatás nélkül nem történhetett volna meg.   A cégcsoport és a városvezetés azonban úgy döntött, miután ez több milliós utazási költséggel járna, és mivel a cannes-i vásár Miskolcnak nem az elsődleges célterülete vagy piaca, ezt az összeget hasznosabb dologra szeretnénk költeni. Úgy ítéltük meg, hogy most az ideérkező befektetőkkel kell foglalkoznunk, illetve, ha szükséges, olyan helyszínekre, vásárokra kell elmennünk, ahol ennek közvetlen hozadéka van, például a müncheni ingatlanfejlesztési expóra, amelyen szintén a  Nemzeti Befektetési Ügynökség közös standján kaphatunk helyet. 

Kelet és nyugat is érdeklődik  

- A Nemzeti Befektetési Ügynökség  áldozatos munkájának köszönhetően folyamatos a befektetői érdeklődés, illetve azokkal a vállalkozásokkal is napi kapcsolatban állunk, akik már korábban Miskolcon telepedtek le. Gondolok itt – a teljesség igénye nélkül - a Bosch-csoportra vagy a Joyson Safety Systems-re, amely például megduplázza a termelését, vagyis ez felér egy másik, új befektetővel, ha úgy tetszik. Természetesen az itt lévő vállalkozások munkáját is folyamatosan segítenünk kell. Emellett pedig továbbra is tárgyalunk olyan gazdasági partnerekkel, akik reményeink szerint terülteket vásárolnak és fejlesztéseket indítanak Miskolcon.

A vonzó európai befektetési célpont, kisváros kategória rangsora, a Financial Times összesítésében

1.Reykjavik (Izland)

2.Debrecen (Magyarország)

3.Derby (Egyesült Királyság)

4.Kaunas (Litvánia)

5.Miskolc (Magyarország)

6.Nis (Szerbia)

7.Braga (Potrugália)

8.Cork (Írország)

9.Nicosia (Ciprus)

10.Reading (Egyesült Királyság)

 

További hírek

Olvasnivaló